26 november 2014
Chocolate chip peanut butter cookies
Från The hummingbird bakery cookbook hämtade jag receptet på de här smaskiga kakorna! Lite modifierat efter vad jag hade hemma i skafferiet. De är knapriga på ytan med ett segt inre med härlig smak av jordnötter och choklad! Det blev ungefär 60 kakor av receptet, i boken stod det dock att det skulle bli 24 stycken. Jag har lärt mig baka smått!
225 gram mjukt smör
200 gram strösocker
160 gram muscavadosocker
2 ägg
½ tsk vaniljsocker
240 gram jordnötssmör med bitar
340 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
150 gram chokladknappar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och muscavadosocker fluffigt på hög hastighet.
Vispa i äggen ett och ett på lägre hastighet, vispa därefter i vaniljsocker, jordnötssmör och choklad.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt, och vänd sedan ner det och blanda till en smidig deg.
Väg upp bollar á 20 gram, lägg på en låt och platta till.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.
Ät och njut!
25 november 2014
Snickerdoodles
Jag är verkligen inne i ett småkaksflow just nu! Idag blev det ett helt gäng snickerdoodles. Lite segknapriga vaniljkakor rullade i kanel. Supergoda! Degen va den godaste jag någonsin ätit!
200 gram mjukt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
½ dl strösocker
2 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
Vispa i äggen, ett i taget, därefter vitvinsvinäger.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat, och blanda sedan i det i smörblandningen till en smidig deg.
Blanda kanel och socker i en liten skål.
Väg upp och rulla små kulor á 10 gram.
Rulla kulorna i kanel och socker, lägg på en plåt och platta till.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.
Recept hämtat från https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/snickerdoodles/
23 november 2014
22 november 2014
Mumsiga chokladsnittar
Har redan börjat baka till dansavslutningen vi ska ha den 10:e december. Har gjort tre sorters småkakor hittills; drömmar, kokostoppar och chokladsnittar. Alla med mjölkfritt margarin då vi har en mjölkallergiker som kommer. Recepten är hämtade ur Sju sorters kakor (med lite modifikation). Idag kommer recept på chokladsnittarna!
200 gram mjölkfritt margarin (eller vanligt smör)
1 dl florsocker
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
Nypa salt
Ägg + pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa margarin, strösocker, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägget under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt, och sikta ner det i smörblandningen.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre lika stora bitar och forma rullar.
Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut dem och skär i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
21 november 2014
White lady-tårta
Fick prova att sätta ihop en white lady-tårta idag på skolan. Lite nervöst, framförallt för att den täcks med vit marsipan! Varenda liten fläck på arbetsbänken syns ju, så det blev ett frenetiskt skrubbande innan. Det kanske blev lite snett och dant, men jag tror att det blev ganska bra till slut.
En white lady-tårta är en variant på prinsesstårta, med sylt, vaniljkräm och grädde, plus choklad! Och som sagt täckt av vit marsipan, spritsad med mörk choklad och med en liten ros.
17 november 2014
Vuoi mangiare pizza?
I lördags kväll gjorde jag och min pojkvän pizza till middag. Det blev såååå gott! Mycket godare än köpt pizza. Det går relativt snabbt också!
25 gram jäst (½ paket)
2½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6 dl vetemjök special + mer till knådingen
Tomatsås/krossade tomater
Kryddor
Valfri topping
Ost
Smula ner jästen i en skål och lös den med vattnet.
Blanda i oljan, saltet och vetemjölet, lite i taget.
Knåda till en smidig och elastisk deg, antingen för hand i ca en kvart, meller i maskin i ca 8 minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Kavla ut på bakplåtspapper till en fyrkant.
Bred på tomatsås/krossade tomater.
Strö sedan över det du tycker om! Vi köpte en hel grillad kyckling som vi strimlade och hade på, plus skinka, tomat, paprika, jalapenos, kryddor och en massa ost.
Min sida var en lite mildare variant, kryddad med bara peppar, oregano och basilika. Min pojkvän hade både chili och cayennepeppar på sin. Alldeles för starkt för mig.
16 november 2014
Bullar bullar bullar!
Det blev mycket bullar och bröd i skolan i fredags. Först gräddning av surdegsbröd och bullar, tre olika sorter. Gjorde några kransar också, och blåbärsbullar (kladdigt!). Jag fick hjälpa till att göra en schwartswaldtårta också. Övade på att spritsa och det gick faktiskt ganska bra! Glömde fota, men den färdiga tårtan vart jättefin! Tog en välbehövd tupplur på lunchrasten också, lat som jag är.
Nästan alla limpor såldes, plus en hel massa bullar. Bra fredag för butiken!
13 november 2014
Här vare andra bullar!
Det har blivit mycket bullbak senaste dagarna i skolan. Både klassiska kanelbullar, men även lussekatter! Lite för tidigt kan jag tycka. Jag har ju svurit en ed att inte börja med julbaket förrän första advent, men i skolan räknas det inte. Knytningen av bullar går förresten på räls numera.
Idag fick jag för första gången göra croissantdeg. Lite krångligt med kavnlingen, men jag tror att det blev ganska bra ändå. Vi får se imorgon när de gräddas!
Jag längtar för övrigt otroligt mycket till första advent... Har skrivit ihop en liten lista med saker jag hoppas hinna med att baka. Den listan innehåller dock över 30 saker, så vi får se hur det blir med den saken. Jag är i alla fall full av inspiration! Jag ser mest fram emot all göra kolor! Den härliga doften i kombination med den bästa julmusiken... No more words needed!
10 november 2014
Sirapslimpor
Bakade sirapslimpor till en danskväll igår. Smaksatte dem med lite kummin, och de blev såååå goda! Härligt saftiga, med lite sötma från sirapen. Jag skulle kunna äta det här brödet som godis! Behöver jag ens skriva att doften i köket var fantastisk? Jag dubblade receptet nedan, och fick då tre knubbiga bröd och två formbröd.
50 gram jäst
5 dl kall mjölk
250 gram kesella
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk nystött kummin
1,2 liter rågsikt
ca 5 dl vetemjöl special
Vatten och sirap till pensling
Smula jästen i en degbunke.
Lös den med mjölken
Blanda i kesella, sirap, salt, kummin och lite mjöl i taget.
Jobba degen med degkroken tills den känns smidig och elastisk.
Strö över lite mjöl, täck med bakduk coh låt jäsa till dubbel storlek, ca en timme.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lätt.
Forma två eller tre limpor, lägg dem på oljad plåt, täck med bakduk och jäs till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 175 grader.
Prova att trycka lätt med ett finger på en av limporna. Om den direkt sviktar tillbaka är det färdigjäst!
Blanda sirap med lite vatten och pensla limporna.
Grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera med en termometer framåt slutet av gräddningen, när brödet nått 98 grader i mitten är det klart!
Ta ut bröden och pensla med sirap- och vattenblandningen igen.
Låt de svalna lite grann innan de skärs isär från varandra och läggs i bakdukar för att svalna.
De får en sån fantastisk fin färg i ugnen! Små knubbiga konstverk!
Kanelbullekakor
Otroligt söta små kakor som smakar och ser ut som kanelbullar!
200 gram smör
1 dl florsocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
50 gram smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till kakorna.
Nyp ihop med smöret och knåda ihop till en smidig deg.
Lägg kallt en stund medan du rör ihop fyllningen.
Blanda smör, socker och kanel till fyllningen.
Kavla ut degen till en platta och bred på fyllningen.
Rulla ihop och skär skivor.
Platta till skivorna lite och lägg på plåt, inte för nära varandra.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de fått lite färg.
Låt svalna och förvara sen i burk.
http://herrhavreflarn.se/2014/july/kanelbulls-kakor-lika-sota-som-goda.html
8 november 2014
Kladdkakans dag!
Firade dagen på bästa sätt genom att vara hemma med min förkylning, och ha en väldoftande kladdkaka färdig när pojkvännen kom hem. Det blev en ganska maffig variant, med vispgrädde, glass och en stor chokladboll som topping.
100 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
En skvätt vispgrädde
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och ställ det att svalna.
Smöra och pudra en form (24 cm) med kakao.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker luftigt.
Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och salt, och vänd ihop det med äggsmeten.
Häll i en skvätt vispgrädde och blanda ihop.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 16 minuter. Ytan ska stelna, kanterna ska vara genomgräddade men mitten ska vara kladdig.
Ta ut och låt svalna lite. Ät den sedan ljummen med lite grädde eller glass, eller både och. Plus en stor chokladboll!
6 november 2014
Kondis i skolan
Är hemma sjuk idag. Trist! Jag vill ju vara i skolan och baka! Men det kanske inte vore så bra att åka dit och smitta ner folk. Så jag stannar hemma och kurerar mig.
Häromdagen fick jag täcka min första prinsesstårta. Det blev faktiskt ganska bra! Med lite mer träning kanske jag vågar mig på att göra det hemma. Fast kavlingsmaskinen vet jag inte om jag klarar mig utan. Så jäkla bekvämt!
Fick även göra dammsugare häromdagen. Blev några minisar, hur söta som helst! Jag har till och med lärt mig tycka om smaken. Jag ska nog prova att göra såna hemma, kanske till jul!
3 november 2014
Pumpan Hugo
Jag jobbade ju Halloween-helgen, så min pumpa blev klar först idag. Han fick heta Hugo. Visst ser han ganska ondskefull ut?
2 november 2014
Jobbhelg
Det blev inget direkt Halloweenfirande för min del, jobbade istället. Jag brukar inte fira i och för sig, så det var ingen direkt tragedi. Det är mycket roligare att få göra cupcakes en hel helg!
Höstens alla smaker!
Mums!
Dirty dreams; browniebotten med passionfrosting, En av mina favoriter!
30 oktober 2014
Kardemummaskorpor
Smakar precis som farmors!
7 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 msk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
150 gram mjukt tärnat smör
1½ dl mjölk
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och kardemumma.
Arbeta in smöret, tillsätt sedan mjölken och jobba snabbt ihop till en deg.
Forma små bollar á 16 gram och lägg på plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ur ugnen och sänk värmen till 150 grader.
Dela bollarna med lätt hand med en kniv medan de fortfarande är varma.
Rosta lätt tills skorporna fått lite färg och känns torra.
11 oktober 2014
Skolans citronmarängpaj
Köpte hem en citronmarängpaj från skolan. De är verkligen huuuur goda som helst! Jag ska försöka mig på att göra en egen snart.
10 oktober 2014
Salty caramel cake
God kaka med vuxen smak. Kaffe och salt karamell tillsammans med den lite syrliga färskostfrostingen blev en grym kombo!
Kaffekaka
150 gram smör
1½ dl mjölk
3 små ägg
2 dl strösocker
1 dl muscavadosocker
3/4 dl vatten blandat med 3 tsk snabbkaffe
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Frosting
200 gram philadelphia
2½ dl florsocker
Karamelliserad mjölk
Havssalt
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och mjöla en långpanna (30 x 40 cm).
Smält smöret och häll sedan i mjölken. Ställ undan att svalna.
Vispa ägg, strösocker och muscavadosocker rktigt pösigt.
Vispa i smöret och mjölken, och kaffet.
Blanda vetemjöl och bakpulver noga och sikta ner det i smeten. Vänd ihop försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 14 minuter.
Låt svalna i formen innan du skär den i rutor,
Vispa philadelphia och florsocker, bred sedan på frostingen på rutorna.
Ringla över karamelliserad mjölk och strö över lite havssalt.
Mumma!
9 oktober 2014
Senaste dagarna i skolan...
Dagarna i skolan går så fort! Och jag hinner ändå lära mig massor av nya saker. Senaste veckan har jag fått göra dammsugare, biskvier, princesstårta, mördeg, italiensk maräng och snurrat en hel drös bullar. Plus en massa annat! Jag ska skriva mer någon dag, nu är jag bara hur trött som helst... Ska slappa i sängen med datorn, och sedan smaska citronmarängpaj till Dessertmästarna!
3 oktober 2014
Skola
Bjuder på en liten bullbild från skolans café. Man blir inte lite sugen på att äta en (eller fem). Imorgon är det ju kanelbullens dag och jag ska börja baka redan idag! Jag ska nämligen försöka mig på att göra sju sorters bullar, dagen till ära. En grunddeg, sju olika fyllningar. Lägger ut alla recept och en massa bilder här på bloggen imorgon.

25 september 2014
Vanilj- och kokoskaka med hallon
Ännu ett litet bakexperiment, denna gång i form av en långpannekaka. Den blev ritigt saftig och god, och gick åt snabbt! Gräddningstiden är jag inte helt 100 på eftersom jag som vanligt glömde sätta klockan. Men när smeten stannat och fått fin färg, och provstickan inte är kladdig när du testar är den klar! Kan med fördel förberedas en dag i förväg.
250 gram smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 små ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
½ dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk
1 paket (á 225 gram) ekologiska frysta hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en långpanna med kokos.
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker krämigt.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, kokos och bakpulver, och vänd sedan i det i smeten.
Blanda till sist i mjölk och yoghurt.
Häll smeten i formen och lägg över hallonen, tryck ner dem lite.
Grädda mitt i ugnen 30 - 40 minuter, testa med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Skär i rutor (gärna först efter någon dag) och pudra över florsocker strax innan kakan ska ätas.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)