10 november 2014

Sirapslimpor


Bakade sirapslimpor till en danskväll igår. Smaksatte dem med lite kummin, och de blev såååå goda! Härligt saftiga, med lite sötma från sirapen. Jag skulle kunna äta det här brödet som godis! Behöver jag ens skriva att doften i köket var fantastisk? Jag dubblade receptet nedan, och fick då tre knubbiga bröd och två formbröd.





















50 gram jäst
5 dl kall mjölk
250 gram kesella
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk nystött kummin
1,2 liter rågsikt
ca 5 dl vetemjöl special

Vatten och sirap till pensling

Smula jästen i en degbunke.
Lös den med mjölken
Blanda i kesella, sirap, salt, kummin och lite mjöl i taget.
Jobba degen med degkroken tills den känns smidig och elastisk.
Strö över lite mjöl, täck med bakduk coh låt jäsa till dubbel storlek, ca en timme.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lätt.
Forma två eller tre limpor, lägg dem på oljad plåt, täck med bakduk och jäs till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 175 grader.
Prova att trycka lätt med ett finger på en av limporna. Om den direkt sviktar tillbaka är det färdigjäst!
Blanda sirap med lite vatten och pensla limporna.
Grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera med en termometer framåt slutet av gräddningen, när brödet nått 98 grader i mitten är det klart!
Ta ut bröden och pensla med sirap- och vattenblandningen igen.
Låt de svalna lite grann innan de skärs isär från varandra och läggs i bakdukar för att svalna.







De får en sån fantastisk fin färg i ugnen! Små knubbiga konstverk!