23 juni 2016

Kokostoppar med saffran



En klassisk småkaka som lyxas till med en god smak av saffran. De är dessutom glutenfria och kan lätt göras mjölkfria genom att byta smöret mot mjölkfritt margarin.






50 gram smör
2 ägg
1½ dl strösocker
1 gram saffran
250 gram kokos

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg, strösocker och saffran fluffigt.
Blanda i det smälta smöret och kokos.
Låt svälla en stund.
Väg upp kakor á 15 gram och forma till toppar på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten.




22 juni 2016

Två sorters biskvier



Jag gjorde ju drygt 100 biskvibottnar för någon månad sedan. Och till Idas firande kom de väl till pass. Runt 80 biskvier blev det, fördelade på två sorter; mörk choklad, och vit choklad med citron. Isak mumsade i sig en av de sistnämnda, då blev moster mycket glad!



Bottnar
125 gram mandel
150 gram strösocker
60 gram äggvita

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandeln med strösockret.
Blanda i äggvitan till en spritsbar konsistens.
Spritsa ut rundlar stora som femkronor.
Om det blir en liten "plupp" uppepå, doppa fingret i lite vatten och tryck försiktigt bort den.
Baka av i ca 10 minuter tills de är lätt gyllene.


Italiensk smörkräm
75 gram äggvita
3 gram citronsaft
175 gram strösocker
90 gram vatten
½ vaniljstång
250 gram mjukt smör
60 gram smält vit eller mörk choklad
(1 tsk apelsinskal + 2 tsk apelsinsaft)

Väg upp äggvitan och citronsaft i en bunke, och vispa upp till ett lätt skum.
Väg upp strösocker och vatten i en kastrull, och dela vaniljstången och häll i fröna plus skidan.
Koka upp till 122 grader och slå den sedan över äggvitorna under kraftig vispning.
Dra ner hastigheten och vispa marängen kall.
Vispa i smöret skuret i tärningar till en slät kräm.
Blanda försiktigt i chokladen med en slickepott.
Tillsätt eventuellt citronskal och -saft.







Blir det smörkräm över går det att förvara den i kylen minst en vecka. Jag fick över av bägge sorter, plus bottnar, och tänkte stryka upp några fler biskvier till midsommar.

21 juni 2016

Kolakakor med ingefära



Klassisk småkaka med lite kryddig smak av ingefära. Och precis sådär lagom seg som en kolakaka ska vara.




150 gram smör
1 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk ingefära

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och ingefära och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i två, rulla ut längder ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma.
Låt svalna och förvara i burk.




20 juni 2016

Glutenfri nutellakaka



Oj oj oj. Den här kakan smakar som att man dött och kommit till chokladhimlen! Så god var den. Det var första gången jag bakade den, men långt ifrån den sista. Seg i kanterna och härligt kladdig i mitten. Med smak av hasselnötter. M.U.M.S.





1 kaka, 24 cm
250 gram smör
2 dl kakao
4 ägg
1 dl nutella
4½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en 24 cm stor rund form och "bröa" med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret och blanda i kakaon.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda ner smörblandningen, mjölblandningen och nutella i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Ta ut och låt svalna innan du ställer den i kylen några timmar innan du skär upp den. 

19 juni 2016

Nöttoppar



De här små pluttarna kan vara de godaste kakorna som finns! De ser ganska tråkiga ut men smakar fantastiskt. Som en hasselnötsexplosion. Farmor hade alltid dessa med på sina kalas, men inte så runda som jag föredrar att göra dem. De har verkligen en given plats på mitt kakfat. Flera sa igår att det var deras favoriter. Har du inte provat dessa ännu har du verkligen missat något.






200 gram hasselnötter + extra till garnering
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Mal hasselnötterna (helst i en gammaldags kvarn, det känns mest genuint).
Blanda malda hasselnötter, strösocker och potatismjöl i en bunke.
Blanda i äggen ett i taget till en lös deg.
Väg upp bollar á 15 gram, rulla till bollar och lägg på en plåt.
Tryck fast en hasselnöt i varje boll, och baka av i ugnen under ca 8 minuter tills ytan ljusnat och stelnat.

Drömmar


Klassiska småkakor som verkligen smälter på tungan.




100 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i rapsoljan, lite i taget.
Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och blanda sedan ner det i smeten.
Arbeta ihop till en deg.
Väg upp bitar á 10 gram, rulla till bollar och lägg på en plåt.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt svalna på galler, och förvara sedan i lufttät burk.

18 juni 2016

Idas fikabord



Idag var det äntligen dags att servera alla godsaker på Idas 30-årsfirande. Såhär såg fikabordet ut innan gästerna hade kommit. Från vänster; lite nyttig frukt för att kompensera de mer onyttiga bakverken, nöttoppar, kokostoppar med saffran, drömmar och kolakakor med ingefära, nutellabrownies, chokladbiskvier, vit choklad- och citronbiskvier och citronmarängtarteletter. Recept på allt kommer under veckan!





17 juni 2016

Somrig bukett




Jag var ute en sväng med mamma och plockade blommor ikväll. Det blev en riktigt somrig och fin bukett som nu står på mitt nattduksbord och sprider sommardoft i rummet.

Imorgon ska Ida ha 30-årsfest och jag står för bakningen. Det är fortfarande lite kvar att göra, men jag ser fram emot att ha allt klart. Det roligaste med bakningen för mig är nog när alla tar för sig av godsakerna och tycker om dem. Förhoppningsvis blir det så imorgon också.

16 maj 2016

Måndag med tandvärk


I helgen bestämde sig en av mina visdomständer för att börja komma fram, och sedan dess har jag haft en jobbig värk i käken och örat, och ner mot halsen. Det börjar bli lite bättre nu tror jag. Jag försöker kurera mig med kardemummabullar, men det är nog ganska kontraproduktivt i och med alla hårda kardemummakärnor. Men det är det värt!



15 maj 2016

Kardemummabullens dag


Bara fyra dagar efter chokladbollens dag kommer nästa nationaldag för ett kärt bakverk; nämligen kardemummabullens dag! Jag har en förkärlek för kardemumma och ju mer det finns i en bulle, desto godare är den. Jag snålade därför inte med den underbara kryddan i dagens bakning. Något annat man inte bör spara på är smöret. Generöst med smör ger en härligt saftig och god bulle. Sockerlagen man penslar på efter gräddningen hindrar dels bullarna från att bli torra, och ger en fin glans.

Jag tycker att det är väldigt roligt att fota mina bakverk, och bullar är verkligen perfekta motiv. De är fina i alla vinklar, och ser alltid så otroligt goda ut! Därför blir det extra mycket bilder i det här inlägget. ♥






Fördeg
1000 gram rumstempererad mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Blanda i äggen och mjölet i fördegen.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i ungefär en timme.


Kardemummaremons
400 gram mjukt smör
160 gram strösocker
30 gram kardemumma
10 gram vaniljsocker

Vispa ihop smör, strösocker, kardemumma och vaniljsocker till remonsen. Låt stå framme.


Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred kardemummaremonsen på plattan.
Ta tag i den borte långsidan och lägg den kant i kant med långsidan mot dig.
Kavla ut till ca 1 cm igen.
Skär ut smala remsor av degen, tvinna dem och snurra till bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 1½ timme.
Sätt ugnen på 200 grader.


Sockerlag
200 gram strösocker
200 gram vatten

Gör sockerlagen genom att värma blandningen av strösocker och vatten tills alla sockerkristaller smält (var noga med att det inte kokar!)
Låt stå tills bullarna kommer ut ur ugnen.


Kardemummasocker
20 gram kardemumma
ca 50 gram strösocker

Blanda kardemumman och strösockret.


Strö över blandningen av strösocker och kardemuma på bullarna.
Grädda tills bullarna fått fin gyllenbrun färg, 15-18 minuter (eller kortare beroende på storlek).
Pensla med sockerlag så snart bullarna är klara och ute ur ugnen.





Första plåten precis från ugnen. Doften i köket går inte att beskriva!








Ha en trevlig söndag! 

14 maj 2016

Husmanslunch


Jag och Niklas lagade riktigt god husmanskost till lunch idag, nämligen köttbullar med potatismos och gräddsås. Plus lingonsylt och inlagd gurka såklart. 



13 maj 2016

Minimaränger


Jag vispade ihop en marängsmet lite snabbt idag och spritsade ut tre plåtar med minimaränger. Klassiska vita och söta små ljusrosa blev det. På de rosa strödde jag på lite strössel, och visst blev det sött? Nästa gång tänkte jag prova att strö på lite kokos, det borde bli supergott. Jag har smaksatt marängsmeten med vaniljsocker, vilket jag tycker gör dem mycket godare! Annars smakar de ju mest ägg.






150 gram äggvita
100 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
En skvätt citronsaft
Ev. strössel

Sätt ugnen på 75 grader.
Vispa upp äggvitan med citronsaft och 25 gram av strösockret till ett fast vitt skum.
Vispa i resten av sockret, lite i taget.
Vispa på högsta hastighet till en styv maräng (som stannar kvar i bunken när du vänder den uppochner).
Häll smeten i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa små maränger på plåtar.
Strö eventuellt på lite fint strössel.
Torka i ugnen i ca 3-4 timmar, plus i eftervärmen över natten. Detta för att de ska behålla sin färg och vara ordentligt torra.









Perfekta att dekorera tårtor, bakelser och desserter med. 
Ha en fin helg! 

12 maj 2016

Biskvibottnar


Idag bakade jag ungefär 100 biskvibottnar. Så skönt att göra i förväg så att jag bara kan ta fram lagom många att stryka upp när det är dags för det. Nu gäller det att bestämma vilka smaker jag vill göra. Tidigare har jag ju gjort klassiska mörka chokladbiskvier och med vit choklad och apelsin. Jag vill gärna prova citron och vit choklad. Och kanske choklad och punsch. Och hallon. Och kola.




500 gram mandel
500 gram strösocker
240 gram äggvita

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandel och strösocker.
Blanda i äggvita till en spritsbar konsistens.
Spritsa ut rundlar stora som femkronor.
Grädda i ca 8 minuter.


11 maj 2016

Chokladbollens dag



Idag infaller ännu en av nationaldagarna inom bakning; chokladbollens dag! Klart ett av de populäraste bakverken i Sverige ska ha en egen dag. Det finns ju aldrig en bra ursäkt till att inte ta en liten chokladboll. De är dessutom superenkla att svänga ihop, brukar vara poppis hos barn och går att göra väldigt allergivänliga. De är naturligt fria från gluten (om havregrynen är glutenfria dvs.) och ägg, och kan göras fria från mjölk och laktos genom att använda mjölkfritt margarin, samt nötfria om de rullas i pärlsocker eller strössel istället. ♥






200 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
4 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
Kokos till rullning

Väg/mät upp alla ingredienser förutom kokosen i en bunke.
Blanda ihop med händerna till en kladdig smet.
Väg upp bitar á 18 gram och rulla till bollar.
Rulla bollarna i kokos.
Förvara i kylen i en burk med lock, eller på en tallrik, väl inplastade.





3 maj 2016

Kärt barn har många namn...


Snoddas. Mockarutor. Kärleksmums. Chokladrutor. Fiffirutor. Jag gillar nog namnet kärleksmums bäst. För de är jättemumsiga! Och passar perfekt att bjuda på till någon man håller kär. 

Det här receptet är även bra är man ska baka till många. En hel långpanna gav mig 48 rutor, men antalet kan ju lätt ändras beroende på storleken på rutorna.





Kakan
300 g smör
1 dl mjölk
5 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med folie eller bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ihop med äggsmeten.
Blanda i smör och mjölk.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Prova sedan med en sticka för att se om den är färdig.
Låt svalna innan den glaseras.


Glasyr
100 g smör
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao
4½ dl florsocker
Kokos eller strössel

Smält smöret och blanda i alla andra ingredienser under omröring. 
Låt svalna lite grann, innan den hälls över kakan och bres ut ordentligt. 
Strö över rikligt med kokos eller strössel. 
Skär i rutor och förvara i burk med lock, gärna i kylen. 







16 april 2016

Rocky road cupcakes


Satte ihop ett gäng rocky road cupcakes idag. Chokladmuffins fyllda med saltkolasås, choklad- och jordnötsfrosting och klassisk dekor. Overload av choklad och nötter, och så jäkla goda! Receptet på frostingen lånade jag från Leilas bok A piece of cake.




Chokladmuffins
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
½ dl rapsolja
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kakao

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en muffinsplåt med olja eller smör.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i mjölk och rapsolja.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Fördela smeten i muffinsplåten och grädda i ca 10 minuter.
Låt svalna helt på plåten.
Förvara kallt tills du fyller dem.


Saltkolasås
50 gram socker (farin-/ strö-/ eller muscovadosocker)
50 gram ljus sirap
200 gram grädde
Rejäl nypa havssalt

Häll upp socker och sirap i en bredbottnad kastrull, och smält.
Värm upp grädden i en annan kastrull, tills den precis börjar bubbla.
När sockret smält till en karamell med fin färg, häll den heta grädden över, lite i taget.
Rör om hela tiden, tills all grädde är iblandad.
Blanda i saltet, lite efter behag (en rejäl nypa tyckte jag räckte för att balansera upp smakerna).
Smaka av, och låt svalna och tjockna lite innan den används.


Choklad- och jordnötsfrosting
150 gram cream cheese
100 gram jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk varmt, starkt kaffe

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och krämig frosting. 





Dekorer
Salta jordnötter
Minimarshmallows
Dumlekolor


Sätta ihop cupakes
Gröp ut ett hål i muffinsarna med en äppelurkärnare.
Häll i kolasås.
Bred på ett tjockt lager frosting.
Dekorera med salta jordnötter, minimarshmallows och delade dumlekolor.





Ha en trevlig lördag! 

13 april 2016

Chocolate chip cookies




225 gram mjukt smör
250 gram ljust muscovadosocker
100 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
400 gram vetemjöl
½ tsk havssalt
2½ tsk bikarbonat
225 gram hackad choklad + lite extra till dekorering

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, havssalt och bikarbonat, och blanda i det i smeten.
Blanda sist i chokladen.
Forma kulor á 30 gram, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till något.
Grädda i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.
Spritsa smält choklad i valfritt mönster på kakorna.

12 april 2016

Kokos- och hallonrutor


Den här kakan är så god! Jag gillar verkligen kombom hallon och kokos, det blir både sött och syrligt. Den är praktisk när det kommer gäster eftersom man kan variera antalet rutor. Det blir säkert jättegott med en klick grädde till också. Jag ser fram emot att göra den med färska hallon i sommar. 




6 ägg
3½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
300 gram smör
1 dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1½ dl kokos
3 tsk bakpulver
250 gram (1 paket) frysta hallon

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en långpanna (30x40cm).
Smält smöret, häll i mjölken och låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Vispa i smör- och mjölkblandningen.
Blanda vetemjöl, kokos och bakpulver och blanda ner i smeten.
Häll smeten i långpannan och lägg på frysta hallon.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.




Perfekt att skära till rutor, förvara i frysen och sen ta fram efter hand du blir sugen. I min frys finns än så länge tre fulla byttor, men de tar nog snart slut...





Ha en fin och solig tisdag! 

10 april 2016

Ciabattamorgon


Igårkväll satte jag en ciabattadeg som fick jäsa i lugn och ro i kylen över natten. På morgonen tog det drygt en timme innan köket doftade som ett äkta bageri! Receptet hämtade jag från Leilas bok 'A piece of cake'. Superenkelt recept som går att smaksätta om man känner för det. Jag tror det skulle passa bra att göra tortano på (ungefär som en smörgåsrulltårta). Det måste jag prova...

Ett bra tips är att inte snåla med salt. Salt ger brödet smak! Smaka på degen, om den kanske känns lite för salt lär det bli perfekt efter gräddning. Havssalt är godare än bordssalt, tycker jag.


 Älskar min fina kökshandduk! 


10 gram jäst
6 dl kallt vatten
4 msk olivolja
4 tsk salt
4 dl durumvetemjöl
9 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös den med vattnet och olivoljan.
Tillsätt mjölet och jobba ihop till en lös deg.
Tillsätt salt och jobba degen i maskinen 15 minuter.
Ställ övertäckt i kylen över natten för att jäsa.
Mjöla bakbordet och ta upp degen.
Forma till en lätt avlång platta och dela upp i 12 bröd.
Lägg bröden på en mjölad plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt jäsa varmt ovanpå ugnen i 60 minuter.
Strö över lite extra mjöl och sätt in i ugnen.
Häll in ett litet glas med vatten för rikligt med vattenånga i ugnen.
Grädda i 15 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.




Doften och smaken av nybakat bröd är svårslaget. Det här kan gärna få bli en helgrutin. Ha en fin söndag!

7 april 2016

Som en dröm...


Ikväll hände det. Efter att i alla år tyckt att rulltårta är något jag alltid misslyckas med - så lyckades jag! Den blev jämn och sprickfri, och lika god som alltid! Min favoritrulltårta är utan tvekan drömtårtan! Den smakar typ ren nostalgi eftersom farmor alltid verkade ha den hemma. Receptet är en riktig klassiker, hämtat från Sju sorters kakor. Jag har som sagt misslyckats med att få till en fin och jämn rulltårta med samma recept tidigare, så allt handlar om utförande. Jag har listat några saker som jag tänkte på under bakandet, som nog alla bidrog till att det gick så bra den här gången.


  • Bred ut jämnt på plåten! Det går att spritsa, men smeten är så pass lös att den blir enklare att breda ut, tycker jag. Viktigt att det är jämnt, så att kakan blir snygg och lätt att rulla ihop.
  • Grädda inte för länge! Fem minuter står det i originalreceptet, men det blir för länge. Jag tog ut min efter 3,5 minuter. Sådant där beror såklart på ugnen, men hellre lite för kort tid, än för lång, skulle jag säga. En övergräddad kaka spricker garanterat.
  • Rulla ihop direkt efter gräddning! Inte med smörkrämen i såklart, då blir det en smält röra. Men genom att rulla ihop den när den är varm så minskar risken att den spricker. Låt den svalna ihoprullad.
  • Rulla ihop hårt! Särskilt den första lilla "vikningen", för att bitarna inte ska bli "ihåliga".
  • Skär upp kall! När rulltårtan är ihoprullad, ställ den svalt några timmar innan du skär upp den. Då hinner smörkrämen stelna, och du får finare skivor där lagren syns tydligare.
  • Skär upp med tandad kniv! Jag provade både en "vanlig" kniv, och en tandad. Skivorna blev finare med den tandade.





Kakan
3 ägg 
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och vänd ihop med äggsmeten.
Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 3-5 minuter.
Häll strösocker på ett bakplåtspapper och lägg på bordet/bänken.
Ta ut kakan ur ugnen och stjälp direkt upp den på det sockrade bakplåtspappret.
Rulla ihop från långsidan och låt kakan svalna ihoprullad.
Gör under tiden smörkrämen.


Smörkräm
100 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Vispa i äggulan.
Bred på smörkrämen jämnt på kakan.
Rulla ihop från långsidan för fler, mindre bitar, eller från kortsidan för färre, större bitar.
Lägg med skarven nedåt på en bricka eller liknande och ställ svalt några timmar.
Skär upp centimetertjocka bitar med en tandad kniv.
Förvara i kyl eller frys.


I skrivande stund har min bild i baka-gruppen på facebook över 900 likes... Yikes.