15 maj 2016

Kardemummabullens dag


Bara fyra dagar efter chokladbollens dag kommer nästa nationaldag för ett kärt bakverk; nämligen kardemummabullens dag! Jag har en förkärlek för kardemumma och ju mer det finns i en bulle, desto godare är den. Jag snålade därför inte med den underbara kryddan i dagens bakning. Något annat man inte bör spara på är smöret. Generöst med smör ger en härligt saftig och god bulle. Sockerlagen man penslar på efter gräddningen hindrar dels bullarna från att bli torra, och ger en fin glans.

Jag tycker att det är väldigt roligt att fota mina bakverk, och bullar är verkligen perfekta motiv. De är fina i alla vinklar, och ser alltid så otroligt goda ut! Därför blir det extra mycket bilder i det här inlägget. ♥






Fördeg
1000 gram rumstempererad mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Blanda i äggen och mjölet i fördegen.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i ungefär en timme.


Kardemummaremons
400 gram mjukt smör
160 gram strösocker
30 gram kardemumma
10 gram vaniljsocker

Vispa ihop smör, strösocker, kardemumma och vaniljsocker till remonsen. Låt stå framme.


Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred kardemummaremonsen på plattan.
Ta tag i den borte långsidan och lägg den kant i kant med långsidan mot dig.
Kavla ut till ca 1 cm igen.
Skär ut smala remsor av degen, tvinna dem och snurra till bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 1½ timme.
Sätt ugnen på 200 grader.


Sockerlag
200 gram strösocker
200 gram vatten

Gör sockerlagen genom att värma blandningen av strösocker och vatten tills alla sockerkristaller smält (var noga med att det inte kokar!)
Låt stå tills bullarna kommer ut ur ugnen.


Kardemummasocker
20 gram kardemumma
ca 50 gram strösocker

Blanda kardemumman och strösockret.


Strö över blandningen av strösocker och kardemuma på bullarna.
Grädda tills bullarna fått fin gyllenbrun färg, 15-18 minuter (eller kortare beroende på storlek).
Pensla med sockerlag så snart bullarna är klara och ute ur ugnen.





Första plåten precis från ugnen. Doften i köket går inte att beskriva!








Ha en trevlig söndag!