Idag infaller ännu en av nationaldagarna inom bakning; chokladbollens dag! Klart ett av de populäraste bakverken i Sverige ska ha en egen dag. Det finns ju aldrig en bra ursäkt till att inte ta en liten chokladboll. De är dessutom superenkla att svänga ihop, brukar vara poppis hos barn och går att göra väldigt allergivänliga. De är naturligt fria från gluten (om havregrynen är glutenfria dvs.) och ägg, och kan göras fria från mjölk och laktos genom att använda mjölkfritt margarin, samt nötfria om de rullas i pärlsocker eller strössel istället. ♥
200 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
4 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
Kokos till rullning
Väg/mät upp alla ingredienser förutom kokosen i en bunke.
Blanda ihop med händerna till en kladdig smet.
Väg upp bitar á 18 gram och rulla till bollar.
Rulla bollarna i kokos.
Förvara i kylen i en burk med lock, eller på en tallrik, väl inplastade.