3 maj 2016

Kärt barn har många namn...


Snoddas. Mockarutor. Kärleksmums. Chokladrutor. Fiffirutor. Jag gillar nog namnet kärleksmums bäst. För de är jättemumsiga! Och passar perfekt att bjuda på till någon man håller kär. 

Det här receptet är även bra är man ska baka till många. En hel långpanna gav mig 48 rutor, men antalet kan ju lätt ändras beroende på storleken på rutorna.





Kakan
300 g smör
1 dl mjölk
5 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med folie eller bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ihop med äggsmeten.
Blanda i smör och mjölk.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Prova sedan med en sticka för att se om den är färdig.
Låt svalna innan den glaseras.


Glasyr
100 g smör
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao
4½ dl florsocker
Kokos eller strössel

Smält smöret och blanda i alla andra ingredienser under omröring. 
Låt svalna lite grann, innan den hälls över kakan och bres ut ordentligt. 
Strö över rikligt med kokos eller strössel. 
Skär i rutor och förvara i burk med lock, gärna i kylen.