16 april 2016

Rocky road cupcakes


Satte ihop ett gäng rocky road cupcakes idag. Chokladmuffins fyllda med saltkolasås, choklad- och jordnötsfrosting och klassisk dekor. Overload av choklad och nötter, och så jäkla goda! Receptet på frostingen lånade jag från Leilas bok A piece of cake.




Chokladmuffins
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
½ dl rapsolja
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kakao

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en muffinsplåt med olja eller smör.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i mjölk och rapsolja.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Fördela smeten i muffinsplåten och grädda i ca 10 minuter.
Låt svalna helt på plåten.
Förvara kallt tills du fyller dem.


Saltkolasås
50 gram socker (farin-/ strö-/ eller muscovadosocker)
50 gram ljus sirap
200 gram grädde
Rejäl nypa havssalt

Häll upp socker och sirap i en bredbottnad kastrull, och smält.
Värm upp grädden i en annan kastrull, tills den precis börjar bubbla.
När sockret smält till en karamell med fin färg, häll den heta grädden över, lite i taget.
Rör om hela tiden, tills all grädde är iblandad.
Blanda i saltet, lite efter behag (en rejäl nypa tyckte jag räckte för att balansera upp smakerna).
Smaka av, och låt svalna och tjockna lite innan den används.


Choklad- och jordnötsfrosting
150 gram cream cheese
100 gram jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk varmt, starkt kaffe

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och krämig frosting. 





Dekorer
Salta jordnötter
Minimarshmallows
Dumlekolor


Sätta ihop cupakes
Gröp ut ett hål i muffinsarna med en äppelurkärnare.
Häll i kolasås.
Bred på ett tjockt lager frosting.
Dekorera med salta jordnötter, minimarshmallows och delade dumlekolor.





Ha en trevlig lördag!