22 juni 2016

Två sorters biskvier



Jag gjorde ju drygt 100 biskvibottnar för någon månad sedan. Och till Idas firande kom de väl till pass. Runt 80 biskvier blev det, fördelade på två sorter; mörk choklad, och vit choklad med citron. Isak mumsade i sig en av de sistnämnda, då blev moster mycket glad!



Bottnar
125 gram mandel
150 gram strösocker
60 gram äggvita

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandeln med strösockret.
Blanda i äggvitan till en spritsbar konsistens.
Spritsa ut rundlar stora som femkronor.
Om det blir en liten "plupp" uppepå, doppa fingret i lite vatten och tryck försiktigt bort den.
Baka av i ca 10 minuter tills de är lätt gyllene.


Italiensk smörkräm
75 gram äggvita
3 gram citronsaft
175 gram strösocker
90 gram vatten
½ vaniljstång
250 gram mjukt smör
60 gram smält vit eller mörk choklad
(1 tsk apelsinskal + 2 tsk apelsinsaft)

Väg upp äggvitan och citronsaft i en bunke, och vispa upp till ett lätt skum.
Väg upp strösocker och vatten i en kastrull, och dela vaniljstången och häll i fröna plus skidan.
Koka upp till 122 grader och slå den sedan över äggvitorna under kraftig vispning.
Dra ner hastigheten och vispa marängen kall.
Vispa i smöret skuret i tärningar till en slät kräm.
Blanda försiktigt i chokladen med en slickepott.
Tillsätt eventuellt citronskal och -saft.







Blir det smörkräm över går det att förvara den i kylen minst en vecka. Jag fick över av bägge sorter, plus bottnar, och tänkte stryka upp några fler biskvier till midsommar.