30 juni 2016

Källarfranska



Jag satte en deg igårkväll som idag blev källarfranska, frallor och limpor! Frallorna fick vallmofrön på sig, något som Niklas (och jag) tycker om väldigt mycket. Jag provade en nybakad fralla med en rejäl klick smör. SÅ GOTT. Ibland är det enklaste också det absolut godaste.






Dag 1
25 gram jäst
100 gram smör
1000 gram mjölk
4 tsk salt
4 tsk socker
1400 gram vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna.
Smula jästen i degbunken.
Blanda ut jästen i mjölken, sockret, saltet och smöret.
Arbeta in mjölet lite i taget, och kör i maskin på låg hastighet till en smidig deg (ca 15 minuter).
Täck över bunken och låt jäsa i kylskåpet över natten.

Dag 2
Vallmofrön till dekorering

Ta fram degen och låt den stå framme några minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp till limpor och/eller frallor.
För limpor: Forma till avlånga korvar och lägg i formar.
För frallor: Rundriv små bollar á 70 gram och lägg med skarven nedåt på en plåt.
Pensla eventuellt bröden med vatten och strö på vallmofrön.
Låt jäsa i rumstemperatur ca 1½ timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
För limpor: Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
För frallor: Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.









Ät och njut, och ha en bra torsdag!