Knaprig mördeg. Syrlig citronkräm. Söt maräng. Behöver jag skriva mera egentligen? Kombinationen är så otroligt god! Jag skulle kunna föräta mig på dessa. De passar inte bara på fikabuffén, utan även som fräsh midsommardessert. Det går också att variera fyllning. Jag vill t.ex. prova passionsfruktscurd, eller kanske hallon. Vill man inte sitta och pilla med små formar kan man göra en stor paj istället. Då passar en form med löstagbar botten bra.
Mördegsskal
100 gram strösocker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
1 ägg
Blanda vetemjöl och strösocker.
Nyp ihop med smöret till en smulig massa.
Arbeta in ägget till en smidig deg.
Plasta in och låt ligga kallt minst 1 timme.
Kavla ut degen och använd ett glas för att trycka ut cirklar, något större än formarna du använder.
Tryck ner cirklarna i formarna och tryck ut eventuella luftbubblor.
Lägg formarna i frysen i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg formarna på en plåt och grädda i ca 8 minuter.
Tag ut plåten och vänd formarna uppochner, och låt svalna.
När formarna svalnat, ta av metallformarna.
Låt kallna helt innan du fyller dem med lemoncurden.
Lemoncurd
6 citroner, saft
200 gram strösocker
1 vaniljstång
½ dl + ½ dl vatten
55 gram maizena
1 äggula
70 gram smör
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg både skidan och fröna i en kastrull.
½ dl + ½ dl vatten
55 gram maizena
1 äggula
70 gram smör
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg både skidan och fröna i en kastrull.
Koka upp citronsaft, strösocker och ½ dl vatten i kastrullen, och låt koka tills sockret smält.
Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula.
Slå den varma sockerlagen över redningen under vispning.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Vispa curden hela tiden på svag värme tills den tjocknar, ta då genast bort kastrullen från plattan.
Häll över i en bunke.
Rör i smör medan curden fortfarande är varm.
Låt den stå med plastfilm i kylskåpet ett par timmar för att kallna.
Blir det tarteletter över kan de förvaras antingen i kylen eller frysen.
Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula.
Slå den varma sockerlagen över redningen under vispning.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Vispa curden hela tiden på svag värme tills den tjocknar, ta då genast bort kastrullen från plattan.
Häll över i en bunke.
Rör i smör medan curden fortfarande är varm.
Låt den stå med plastfilm i kylskåpet ett par timmar för att kallna.
När curden kallnat, fyll en spritspåse med den och fyll mördegsformarna.
Italiensk maräng
75 gram äggvita
3 gram citronsaft
175 gram strösocker
90 gram vatten
75 gram äggvita
3 gram citronsaft
175 gram strösocker
90 gram vatten
Väg upp äggvita och citron i en bunke.
Väg upp strösocker och vatten i en kastrull.
Koka upp strösocker och vatten.
När sockerlagen nått 115 grader, vispa upp äggvitan till ett fast skum.
När sockerlagen nått 122 grader, slå den över äggvitan under vispning på hög hastighet.
Vispa under ca 30 minuter tills marängen svalnat och blivit blank och fast.
Fyll en spritspåse (med tyll) med marängen.
Spritsa valfritt mönster. Jag spritsade små "pluppar".
Bränn av med gasbrännare och låt sedan stå svalt tills tarteletterna ska serveras.
Blir det tarteletter över kan de förvaras antingen i kylen eller frysen.