29 juli 2016

Nostalgisk drömtårta



Klart jag ska ha med min favoritrulltårta till Gotland. Smaken påminner så mycket om mina barndoms somrar på ön.

Vill du ha en massa bra tips för hur du lyckas med rulltårtan, kolla in mitt inlägg från tidigare i år.






Kakan
3 ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och vänd ihop med äggsmeten.
Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 3-5 minuter.
Häll strösocker på ett bakplåtspapper och lägg på bordet/bänken.
Ta ut kakan ur ugnen och stjälp direkt upp den på det sockrade bakplåtspappret.
Rulla ihop från långsidan och låt kakan svalna ihoprullad.
Gör under tiden smörkrämen.


Smörkräm100 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Vispa i äggulan.
Bred på smörkrämen jämnt på kakan.
Rulla ihop från långsidan för fler, mindre bitar, eller från kortsidan för färre, större bitar.
Lägg med skarven nedåt på en bricka eller liknande och ställ svalt några timmar.
Skär upp centimetertjocka bitar med en tandad kniv.
Förvara i kyl eller frys.