15 juli 2016
Busenkla sommarbakelser
Här kommer ett recept på busenkla bakelser som passar perfekt på sommaren. Bottnarna kan du förbereda veckor i förväg, och sedan behöver du bara vispa grädde och lägga på bär vid servering. Kan det bli enklare? Med lite florsocker pudrat på bären ser bakelserna genast lyxiga ut. Du kan såklart byta ut bären mot andra bär, eller annan frukt. Kanelstekta äppelskivor blir också jättegott.
Receptet på mördegsformarna är ett jättebra grundrecept på mördeg, en så kallad 1-2-3-mördeg. 1 del socker, 2 delar smör och 3 delar vetemjöl. Plus 1 ägg per 100 gram socker. Blir det deg över kan du till exempel göra syltkakor.
Jag har använd formar i bleckplåt, som jag har ärvt efter farmor. ♡
Mördegsformar
100 gram strösocker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
1 ägg
Blanda vetemjöl och strösocker.
Skär smöret i kuber och arbeta in det i de torra ingredienserna till en smulig deg.
Arbeta in ägget till en smidig deg.
Låt vila i kylen någon timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen.
Ta ut runda kakor med kakmått eller ett glas.
Lägg degbiten över formen och tryck försiktigt ner den i formen.
När formarna är klara, lägg dem i frysen 15 minuter tills degen hårdnat.
Lägg på plåt och nagga bottnarna.
Grädda ca 10 minuter.
Vänd formarna upp och ner direkt när du tar ut plåten.
Låt svalna.
Lägg lite vispad grädde i mördegsformarna. Lägg på färska bär, jag använde jordgubbar, hallon och egenplockade smultron. Pudra lite florsocker över bakelserna.
Du kan också blanda lemoncurd med grädden. Då blir det en lite syrligare och friskare smak. Även vaniljkräm blir väldigt gott.
Ha en fin fredagskväll! ♡