27 juli 2016

Jordgubbssaft



Vem kan motstå ett glas iskall jordgubbssaft i denna sommarvärme? Jag kokade egen saft på jordgubbar för första gången igår, och det blev så gott! 

Det är enkelt och går snabbt att koka egen saft, och den passar perfekt att ha med i picknickkorgen på stranden. Jag ska ha med en flaska till Gotland så att jag och Niklas kan svalka oss ordentligt i solen.





Det är inget fast recept, utan det går lätt att anpassa till olika sorters bär, och till vilken mängd som helst.








Gör såhär

Skär bort bladen på jordgubbarna, hacka bären i mindre bitar och lägg dem i en kastrul tillsammans med en urskrapad vaniljstång (frön+skida). 
Koka upp och mosa bären så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.
Låt koka i ca 10 minuter.
Sila genom en silduk eller en kökshandduk i ett durkslag ner i en bunke. Låt självrinna i en halvtimme, krama sedan försiktigt ur resterande vätska.
Desinficera under tiden glasflaskor genom att hälla i en tsk natriumbensoat och fylla flaskan med kokande vatten.
Låt stå tills saften silats färdigt, häll sedan ut vattnet.
Diska kastrullen du använt och ställ tillbaka den på spisen.
När saften är silad, mät upp mängden i ett litermått. 
Beräkna sedan sockermängden; 5 dl strösocker per liter vätska.
Häll vätska och strösocker i kastrullen och koka upp så sockret löser sig.
Skumma av saften noga (ta bort det vita skummet vid ytan, där "smuts" hamnar).
Blanda i ett krm natriumbensoat per liter saft. 
Häll upp saften på flaskor och låt svalna med locket av innan de ställs in i kylen.
Späd efter tycke och smak, och servera med några isbitar och en jordgubbe på glaskanten.







Det fruktkött som blir över vid silningen kan du göra sylt av, eller äta till frukostyoghurten!