13 juli 2016

Korgjäst potatisbröd



Idag hade jag lust att baka matbröd. Och med två kokta potatisar som blev över från en lunch i kylskåpet blev det ett potatisbröd. Potatis i bröd användes mycket under krig för att slippa använda så mycket mjöl. Det gör dessutom brödet väldigt saftigt och gott. Men både vetekli och rågsikt blir det ett lite, lite grövre bröd med mycket smak. Låt skorpan få ordentligt med färg i ugnen, det gör den seg och väldigt god!






1 bröd
3 dl kallt vatten
10 gram jäst
1½ tsk salt
½ dl vetekli
4 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 kokta och mosade potatisar

Häll alla ingredienser bakmaskinens bunke och arbeta ihop till en smidig deg i ungefär 15 minuter.
Gör glutenprov för att se om degen är "klar"; forma en liten degkula i handen och tryck ut den med tummarna. Ju tunnare du kan trycka ut degen, desto mer glutentrådar.
Låt degen vila 30 minuter.
Mjöla bakbordet och ta upp degen.
Forma till en rund limpa och lägg i en mjölad brödkorg med skarven uppåt.
Täck med bakduk och ställ på varm plats för att jäsa.
Jäsningstiden varierar beroende på rumstemperaturen, men ca 1½ timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
När brödet känns luftigt och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på det, stjälp försiktigt upp det på en plåt med bakplåtspapper.
Snitta eventuellt brödet, och ställ in i ugnen.
Häll in ett litet glas vatten, stäng luckan, och sänk genast temperaturen till 225 grader och grädda i ca 30 minuter.
Kolla temperaturen framåt slutet av gräddningen, den ska nå 98 grader.
Ta ut och låt svalna på galler.