24 juli 2016

Plättbrunch



Imorse lyxade jag och Niklas till det med en brunch på balkongen. Vi lagade till extra goda plättar, och åt dem med färska hallon, jordgubbar och min egna blåbärssylt. Visst hade vi kunnat steka pannkakor istället, men varför inte krångla till det ibland? Plättar är ju så söta och goda. Och dessa lyxade vi till genom att byta en stor del av mjölken mot vispgrädde, och genom att ha i vaniljextrakt.

Pricken över i:et är lite florsocker pudrat över plättarna med en tesil.






Lyxplättar
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 dl mjölk
5 dl vispgrädde
3 ägg 
50 gram smält smör 
2 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt

Blanda vetemjöl och salt i en bunke.
Häll i mjölken och lite av grädden och vispa ihop till en smet.
Vispa i resten av grädden.
Vispa i äggen och blanda till sist i smöret.
Låt smeten vila 30 minuter.
Ta fram en plättlagg och värm upp det med lite smör för varje plätt.
Grädda plättarna, ca 1 minut per sida. Vänd när ytan blivit matt.








Blåbärssylt
500 gram blåbär
500 gram syltsocker
½ citron

Desinficera glasburkar genom att antingen koka dem i en kastrull i några minuter, eller ställa in dem i ugnen i 100 grader några minuter.
Häll blåbär, syltsocker och en halv citron, skuren i skivor eller kvartar, i en kastrull.
Mosa bären lite med en sked mot kastrullens sida, eller med en potatispress.
Koka upp, och låt sedan koka under 2-3 minuter.
Skumma av sylten noga.
Häll upp sylten i burkar, låt svalna innnan du sätter på lock, och ställ sedan i kylen.





Vi dukade upp fint på balkongen med duk och allt. Ibland får man göra det lite extra piffigt.







Jag tycker att plättar är godare dagen efter, kalla, till frukost. Mums!







Du kan också göra små söta plättspett om du vill.







Hoppas ni haft en trevlig helg!