28 juli 2016

Farmors rullrån



Dessa kakor är verkligen riktiga klassiker! Och de är så nostalgiska för mig, eftersom farmor alltid hade dessa hemma. Tydligen fick farfar göra dem, eftersom de är så varma att rulla ihop. Jag har löst det problemet genom att ha handskar på mig. Det gäller att rulla ihop dem så snabbt som möjligt när du tagit dem från järnet, annars stelnar de och spricker.

Receptet jag har är handskrivet av farmor, och det känns alltid lika speciellt att läsa igenom sådana recept. Det behövs ingen ugn för att göra rullrån, dock ett rånjärn - helst i gjutjärn såklart. 






3 ägg 
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör
2½ dl vetemjöl

Värm upp rånjärnet på medelstark värme.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i smöret.
Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
Pensla lite smör på rånjärnet och häll i ungefär en matsked smet.
Grädda tills rånet är lätt gyllene, 2-3 minuter.
Rulla ihop rånet så fort som möjligt och låt stelna.
Fortsätt med gräddningen tills smeten är slut.








Förvara rullrånen i en burk med lock så håller de sig knapriga.







Ha en fin torsdag!