En saffranskaka är ju lyxig nog med bara saffran, men i denna härligt gula kaka finns även apelsin och konjak. Lite konstigt att äta på sommaren kanske, men det är ju så gott att det är svårt att låta bli. Men visst kommer jag att baka den till jul också!
1 kaka, 20 cm
½ gram saffran
Skal av 1 apelsin, saft av ½
1 msk konjak
75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form.
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form.
Stöt saffranet i en mortel.
Smält smöret och häll i mjölken, saffranet och konjaken, och låt bli ljummet.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret och apelsinskal- och saft i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.
Smält smöret och häll i mjölken, saffranet och konjaken, och låt bli ljummet.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret och apelsinskal- och saft i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.
Pudra lite florsocker över kakan vid servering.