28 februari 2017

Bagarnas nationaldag


Idag ska 6 miljoner semlor ätas upp. SEX MILJONER! En genomsnittssmela väger 110 gram. Så idag äter Sverige 660 ton semlor. Jag bidrar med en eller två i den statistiken. 

Det var först för ett år sedan som jag verkligen började uppskatta denna lilla delikatess. Jag hade svårt för mandelmassan och åt bara grädden och bullen, och gav resten till mamma. Jag kan inte påstå att jag älskar mandelmassa nu, men det är gott i semlor i alla fall.

Tycker inte du heller om mandelmassa kan du byta den mot vaniljkräm, lemoncurd, sylt, färska bär eller nutella. 




Bullar
25 gram jäst
8 ägg
100 gram strösocker
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
600 gram vetemjöl
250 gram mjukt smör
1 ägg till pensling

Blanda jäst, ägg, strösocker, kardemumma, salt och vetemjöl i assistenten. 
Arbeta i smöret lite i taget och bearbeta degen i ca 5 minuter.
Låt degen vila i kylen över natten (ca 8-12 timmar).
Väg upp bitar á 30 gram och lägg på plåt.
Jäs i ca 3 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.


Mandelmassa
100 gram mandlar
100 gram florsocker
Stött kardemumma efter smak
Kokhett vatten

Mixa mandeln, florsockret och kardemumman till ett pulver.
Mixa i lite vatten i taget tills du får den konsistens du vill ha.




Klipp ett trekantigt lock i bullen och fyll hålet med mandelmassa.
Spritsa eller klicka på grädde, lägg på locket och tryck till lätt.
Pudra över florsocker.
Ät och njut. 




Jag har ännu inte provat hetvägg, som enligt en del är det bästa sättet att avnjuta en semla. Men jag är väldigt nyfiken på det, så jag kanske testar idag.



Nu är alltså semmelhysterin alldeles snart slut. Jag börjar blicka framåt och planerar påskens bakverk. 


Ha en trevligt semmeldag! ♥

27 februari 2017

Nutellasnittar


Här är en lite mer vuxen variant av de sega dumlesnitten från förra veckan. Istället för dumle toppas de av hackade hasselnötter. 




150 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
½ dl nutella
3½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk bakpulver
½ dl hackade hasselnötter
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, råsocker, vaniljsocker och sirap krämigt.
Vispa i nutellan.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i fyra, rulla ut 2 längder per plåt, ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Strö över havssalt och hackade hasselnötter.
Baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma.
Låt svalna och förvara i burk.




Ha en fin måndag! 

25 februari 2017

Nutellabrownies


En favorit i repris. Världens absolut godaste brownies, i mitt tycke. Perfekt balans mellan kladdighet och seghet, och helt underbar smak av nutella. De är dessutom glutenfria.

Lägg till lite grovhackade hasselnötter om du vill ha lite crunch i browniesarna.
  
    

250 gram brynt smör
2 dl kakao
4 ägg
1 dl nutella
4½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en fyrkantig form (ca 20x30cm) och "bröa" med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret, bryn det sakta, och blanda i kakaon.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda ner smörblandningen, mjölblandningen och nutella i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Ta ut och låt svalna innan du ställer den i kylen några timmar innan du skär upp den.







Servera med lättvispad grädde och lite hallon och jordgubbar så har du en perfekt dessert ♥

24 februari 2017

Dubbelstrass


De här klassiska retrokakorna minns jag väldigt väl från farmors kakfat. Både utseendet och smaken. De är favoriter i hela familjen faktiskt. 

De tar en stund att göra och är lite pyssliga. Men det är absolut värt det. Receptet ger ca 80 dubbla kakor.




Kakor
300 gram mjukt smör
1½ dl florsocker
1½ msk vaniljsocker
3 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget.
Vispa till en smidig deg.
Fyll kakspritsen med kakdeg och spritsa längder på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg kallt.
Sätt ugnen på 160 grader.
När längderna stelnat, skär till 4 cm långa kakor. 
Lägg dem ganska tätt på plåten.
Ställ kallt igen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills kakorna precis börjar få färg.

Vaniljsmörkräm
100 gram mjukt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Tillsätt äggulan och rör till en jämn och slät kräm.

Dekor
150 gram mörk choklad
100 gram kokos

Sätta ihop kakorna
Smält den mörka chokladen.
Pensla ena kanten av varje kaka och doppa i kokosen.
Låt chokladen stelna.
Lägg ihop två kakor med smörkräm emellan.




Kakorna går jättebra att frysa, och tinar på några minuter. De är dock lika goda att äta kalla! Det finns en stor risk att de inte räcker särskilt länge. Här hemma lär de ta slut på max ett par veckor.


Ha en trevlig helg! ♥

23 februari 2017

Sega dumlesnittar


Barnsligt goda kakor med godisklassikern Dumle. Kombinationen av knaprig kaka, seg kola och saltet ovanpå är helt otroligt god!




150 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap

½ dl nutella
3½ dl vetemjöl

½ dl kakao
1½ tsk bakpulver

2 påsar dumle
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, råsocker, vaniljsocker och sirap krämigt.
Vispa i nutellan.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i fyra, rulla ut 2 längder per plåt, ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Lägg på dumlen i mitten.
Strö över havssalt.
Baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma.
Låt svalna och förvara i burk.





Mycket mumsigt!

22 februari 2017

Älskade Jansson


Jag har varit sugen på Janssons frestelse ända sedan den vi lagade till jul tog slut, och idag kunde jag inte vänta längre. Det passar ju extra bra nu när det kommit så mycket snö. Det är ett klassiskt recept, fast jag höftar lite med mängderna.




15 medelstora potatisar
½ gul lök
1 burk ansjovis (125 gram)
Salt och peppar
3-4 dl vispgrädde
Ströbröd
Smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en form med smör.
Skala potatisarna och skär dem i stavar.
Skala löken, dela den och skiva den.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen (spara några filéer till topping).
Peppra och salta (sparsamt med salt) på varje lager.
Häll på lite ansjovisspad och 3 dl av vispgrädden
Strö över ströbröd på toppen och hyvla på ordentligt med smör.
Dekorera med resterande ansjovisfiléer.
Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter.
Spä med resten av vispgrädden efter ungefär halva tiden i ugnen.




Jag har alltid tagit för givet att jag inte tyckte om Jansson. Mest för fiskens skull. Jag trodde att den var rå när jag var yngre. Men nu på äldre dagar förstår jag inte riktigt hur fisken skulle hålla sig rå under nästan en timme i ugnen. 

Jag testade Jansson för första gången förra julen, 2015, då jag jobbade på Skansen. Vi sålde den i take away-burkar ute i julbodarna. Det blev en sådan chock när jag smakade. Det var ju gott! Nu är det en riktig julfavorit. 


Men såklart kan man äta den precis när som helst!

20 februari 2017

Kanelkakor


Enkla och goda mördegskakor med frasigt kanel- och sockertäcke. Jag gjorde stjärnor och hjärtan, men det går att göra med vilka formar som helst. 

Receptet på mördeg är enkelt att komma ihåg. 1-2-3-mördeg kallas grundreceptet eftersom det innehåller 1 del socker, 2 delar smör och 3 delar mjöl. Plus 1 ägg per 100 gram socker om degen ska kavlas.




100 gram strösocker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
1 ägg


Kanel och socker i valfria proportioner

Blanda ihop strösocker och vetemjöl.
Hacka i smöret till en smulig deg.
Arbeta hastigt in ägget tills degen känns smidig.
Låt degen vila kallt någon timme.
Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen och ta ut kakor med valfria formar.
Pensla kakorna med ägg och doppa i kanel- och sockerblandningen.
Ställ kallt en halvtimme.
Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter.




Ha en fin måndag! 

19 februari 2017

Antikmässan


Igår var jag och mamma på Antikmässan i Älvsjö. Och visst hittade vi en hel del fint? Två fat och en bricka att servera fika på, en gammal klassisk bakpulverburk och en kokbok från 1932. Tyget underst ska jag försöka få till kläder av. Förhoppningsvis räcker det till både en klänning, kjol och något mera.




16 februari 2017

Havreflarn


Jag har tidigare tyckt att de här kakorna är lite trista, men de är ju faktiskt helt underbara med sin knäckighet. I mitt recept är det lite mer havregryn så att kakorna blit lite extra sega, och vaniljsocker för extra god smak. 





75 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och häll ner tillsammans med resterande ingredienser i kastrullen.
Blanda väl.
Klicka ut smeten glest med två teskedar på en plåt med bakplåtspapper, ungefär en tesked till varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter tills kanterna är gyllene.
Låt svalna någon minut innan du eventuellt böjer kakorna.


30 januari 2017

Isaks 3-årstårta


När min systerson Isak fyllde 3 år önskade han sig en Mästerflygarna-tårta, med figurer och allt. Lite nervös tog jag mig an uppdraget. Jag hade aldrig gjort figurer i sockerpasta hemma, eller täckt en tårta hemma. Men det gick oväntat bra. Figurerna har sina skavanker och marsipanen hade kunnat ha lite färre sprickor, men för att vara första gången är jag väldigt nöjd. Och Isak blev glad - det är ju det viktigaste! 






Anslag
300 gram ägg
150 gram strösocker
180 gram vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smörj och kraga en form à 20 cm.
Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, i ca 10 minuter.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Sikta och vänd ner i äggsmeten försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Testa med en sticka.
När du tar bottnen ur ugnen, lägg genast en plåt ovanpå, och vänd alltihop upp och ner. Låt sedan kallna.



Vaniljkräm
500 gram röd mjölk
1 vaniljstång
120 gram äggula
125 gram socker
40 gram maizena
25 gram smör

Häll upp mjölken i en kastrull.
Dela och skrapa ur vaniljstången och ha i både frön och stång i mjölken.
Vispa upp ägg, strösocker och maizena till en fluffig smet i en bunke.
Koka upp mjölken, och häll den försiktigt över äggsmeten under konstant vispning.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försktigt tills krämen tjocknar.
Ha plattan på låg till medelhög värme, och rör om hela tiden för att krämen inte ska brännas vid eller skära sig!
Häll krämen genom en sil ner i en bunke, och blanda i smöret.
Plasta in, och kyl ner krämen så snabbt som möjligt.
Skölj av och spara resterna av vaniljstången. Låt torka och mixa sedan med strösocker, så får du eget vaniljsocker!



Enkel jordgubbsmousse
225 gram frysta jordgubbar
80 gram strösocker
2 gelatinblad 
300 gram vispgrädde 

Lägg gelatinbladet i iskallt vatten.
Koka upp jordgubbarna med sockret, och koka bort lite av vattnet.
Kör slätt med en stavmixer och häll genom en sil.
Krama vattnet ur de mjuka gelatinbladen och blanda i dem i jordgubbspurén.
Låt svalna något.
Vispa grädden, dock inte för hårt. Då blir den övervispad när purén vänds i.
Vänd försiktigt ner purén i vispgrädden.


Vanilj- och citronmarinerade jordgubbar
225 gram frysta jordgubbar
150 gram strösocker
150 gram vatten
½ vaniljstång
Skal av 1 ekologisk citron

Häll jordgubbarna i en skål.
Väg upp vatten och socker i en kastrull.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Riv citronskal ner i kastrullen.
Värm upp och rör tills sockret löst upp sig och sockerlagen nästan kokar.
Slå den över jordgubbarna och rör om lite.
Täck med plastfolie och ställ kallt.




Italiensk smörkräm x 2
75 gram äggvita
3 gram citronsaft
175 gram strösocker
90 gram vatten
½ vaniljstång
250 gram mjukt smör

Väg upp äggvitan och citronsaft i en bunke, och vispa upp till ett lätt skum.
Väg upp strösocker och vatten i en kastrull, och dela vaniljstången och häll i fröna plus skidan.
Koka upp till 122 grader och slå den sedan över äggvitorna under kraftig vispning.
Dra ner hastigheten och vispa marängen kall.
Vispa i smöret skuret i tärningar till en slät kräm.
Förvara i rumstemperatur (max 1 dygn).

Dekor
Blå marsipan
Vit marsipan
Sockerpasta till eventuella figurer, bokstäver och siffror



Sätt ihop tårtan
Dela bottnen i fyra delar.
Lägg en botten på en tårtbricka med en tårtring runt.
Spritsa en smörkrämsring längs kanten och spritsa sedan i moussen.
Lägg på nästa botten, spritsa en smörkrämsring och fyll med de marinerade jordgubbarna.
Lägg på nästa botten, spritsa en smörkrämsring och bred ut ett tjockt lager vaniljkräm.
Lägg på sista bottnen.
Bred ut ett tunt, jämnt lager smörkräm och ställ sedan tårtan kallt tills lagret stelnar.
Bred på ett tunt lager till, och ställ sedan kallt igen.
Fortsätt tills tårtan är så jämn som du vill ha den.
Låt gärna tårtan stå fylld minst 1 dygn innan den ska ätas, då gottar den till sig.
När det är dags att täcka tårtan, ta in tårtan och ställ den nära till hands. 
Strö lite florsocker på bakbordet och ovanpå marsipanen.
Kavla ut till ca 3 mm tjocklek.
Rulla upp marsipanen på kaveln eller ta upp den med händerna och lägg den över tårtan. 
Stryk på översidan så att den blir slät, och sedan längs de övre kanterna där det lätt spricker.
Sträck marsipanen med lätt hand och fortsätt runt hela tårtan så det inte blir några veck. 
Använd en pizzaslicer för att skära bort överflödig marsipan.
Knåda ihop direkt och platsa in.
Rengör bänken från eventuella blåa marsipanrester.
Kavla ut den vita marsipanen och ta ut moln med utstickarna.
Fäst på tårtan med lite vatten.







Grattis till Isak! 🎉🎈🎂

19 januari 2017

Fortsatt bullfest


Jag har nog bakat närmare 500 bullar bara under januari. Hur ska detta året sluta?




9 januari 2017

Ännu mera bullar...


Jag fick tydligen inte nog av bullbak, och idag blev det en stor sats till. Släta semmelbullar i miniformat, kardemummasnurror och en slags "man tager vad man haver-bulle" med kanel, vanilj, apelsin och hasselnötter. Alla sorter blev smaskiga! 




Semmelbullarna får bo i frysen tills det är semmeltider. Alltid bra med framförhållning. De kommer bli så otroligt söta!


Ha en fin måndag!

3 januari 2017

Bullbak


På trettondagen har folkdansgillet sin årliga julgransplundring, och en viktig del av den är det hembakta fikabrödet. Jag står i år för bakningen av alla bullar, 250 stycken. Jag delar upp det på tre baktillfällen, för att slippa stå i köket timmar i sträck. Idag är alltså en tredjedel bullar klara. Doften här hemma är underbar!

Klicka här för receptet!





1 januari 2017

Nyårsdessert


Enkel men ändå lyxig dessert som kan varieras nästan hur mycket som helst. I det här receptet har jag använt vit choklad, björnbär och champagne, nyårsafton till ära.




Pannacotta
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
Saften av ½ citron
50 gram vit choklad
3 gelatinblad

Ta fram 5 medelstora glas, eller 10 snapsglas och ställ på en bricka.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Häll vispgrädde, strösocker och citronsaft i en kastrull.
Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Koka upp under omröring.
Ta bort vaniljstången.
När smeten börjar bubbla, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma smeten.
Lägg i chokladen och rör tills allt smält samman.
Häll upp smeten i glasen och ställ kallt för att stelna, antingen i kylen eller frysen.


Björnbärs- och champagnegelé
225 gram frysta björnbär
1 dl strösocker
Saften av ½ citron
2 msk champagne
2 gelatinblad

Lägg björnbär, strösocker och citron i en kastrull och koka upp.
Låt koka på svag värme i 20 minuter.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Mixa och sila bort kärnor och häll tillbaka i kastrullen.
Häll i champagne och koka upp igen (eller värm försiktigt om du vill ha kvar alkoholen).
Krama vattnet ur gelatinbladen, lägg dem i den varma vätskan och rör om så de smälter.
Låt svalna något.
När pannacottan stelnat på ytan, häll på gelé, ett ca ½ cm tjockt lager.
Låt stå kallt minst ett par timmar så att allt sätter sig ordentligt.
Dekorera med citronmeliss innan servering.





Björnbären kan du byta mot till exempel hallon, blåbär, mango, jordgubbar eller lingon. Alkoholen kan uteslutas helt om du ska bjuda barn på desserten, eller om du helt enkelt inte tycker om smaken. Men du kan också byta champagne mot en smaksatt likör, till exempel Malibu om du vill ha en tropisk touch.

När det finns svenska färska bär är det fint att dekorera med. Kanske en dessert till midsommar?


Ha en fin första dag på det nya året!

25 december 2016

Gotländsk saffranspannkaka


Att göra saffranspannkaka är ett jättebra sätt att ta tillvara på överbliven risgrynsgröt. Receptet räcker dessutom till många. Och sist men inte minst, det är otroligt gott!




1 kg överbliven risgrynsgröt
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 ägg 
1 gram saffran
1 msk konjak
½ dl strösocker
Mandelspån

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna för en tunn pannkaka, eller en mindre form för en lite tjockare kaka.
Mortla saffran med lite socker.
Blanda gröten med övriga ingredienser till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen tills smeten stannat, ungefär 30 minuter.
Låt pannkakan svalna lite innan servering.
Servera med lättvispad grädde och salmbärssylt.


God fortsättning! 🎅🎄💝

24 december 2016

God jul!





23 december 2016

Vegansk tomtegröt


Eftersom jag är känslig för laktos, och hade havremjölk över från barnens julavslutning, blev årets tomtegröt helt vegansk. Det som blir över kommer bli grunden för en saffranspannkaka till juldagen. 





½ liter grötris
1 liter vatten
4 kanelstänger
1 tsk salt
1,8 liter havremjölk
Socker 

Mät upp grötris, vatten, kanelstänger och salt i en kastrull och koka upp.
Sänk värmen och koka på svag värme under omröring tills det mesta av vätskan sugits upp av grötriset.
Häll på hälften av havremjölken och koka upp igen.
Sänk värmen och låt koka, späd med mer mjölk efter hand. 
Passa gröten noga, den bränner lätt fast i botten!
När gröten fått rätt konsistens, smaka av med socker.
Ät med kanel och socker.

Spara gröten i en skål i kylen och mikra i portionsskålar.

22 december 2016

Två sorters sill


Jag provade att göra egen sill för första gången denna julen. Det är väldigt enkelt, och går snabbt. Grunden är en lag med tre ingredienser som kallas 1-2-3-lag. Den kan man sedan smaksätta lite hur man vill. Mängderna i recepten på smaksättning avgör man själv, beroende på vilken storlek på burk man har, eller hur mycket man vill göra.


1-2-3-lag
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Blanda ingredienserna och rör om tills sockret löst upp sig.

 


1 förpackning 5-miuterssill
Morot
Rödlök
Kryddpeppar
Nejlikor
Citron

Skär fiskfiléerna i lagom stora bitar.
Skär morot, rödlök och citron.
Varva fisk, grönsaker, och kryddorna i en burk, och slå sist över lagen.
Låt stå minst 2 dagar i kylen.






1 förpackning 5-miuterssill
Ingefära
Chili
Lime

Skär fiskfiléerna i lagom stora bitar.
Skär ingefära, chili och lime.
Varva fisk, ingefära, chili och lime i en burk, och slå sist över lagen.
Låt stå minst 2 dagar i kylen.

18 december 2016

Nutellatryfflar


Gudomligt goda tryfflar med nutella. Extra gott med de knapriga nötterna runt om. Om smeten skulle skära sig när du blandar i nutellan, koka upp en skvätt grädde till och blanda i den. Då brukar den gå ihop sig igen.





120 gram vispgrädde
200 gram mörk choklad
300 gram nutella

1 nypa havssalt
120 gram rostade hasselnötter utan skal 


Hacka hasselnötterna fint.
Hacka chokladen och häll den i en skål.
Koka upp grädden och slå den het över chokladen.
Låt stå ett par minuter, blanda sedan ihop till en jämn smet.
Häll i nutellan i två omgångar och blanda ihop till en välblandad och jämn smet.
Låt den stelna i rumstemperatur över natten.
Ställ kallt någon timme så blir smeten lättare att rulla.
Väg upp bitar á 15 gram och rulla till bollar.
Rulla bollarna i de hackade hasselnötterna.
Förvara i en burk i kylen eller frysen. 





Ha en fin lördag! 🎅🎄💝

17 december 2016

Brända mandlar


Underbart godis som passar året om, men kanske bäst kring jul. Framförallt mammas favorit här hemma. Det är enkelt att göra själv, och blir minst lika gott som det köpta. Perfekt som julklapp; gör en strut av fint omslagspapper eller knyt en rosett runt en glasburk och fyll med mandlarna.




400 gram mandel (två påsar)
3 dl socker
1 dl vatten

Rosta mandlarna lätt i en het stekpanna.
Koka upp socker och vatten i en kastrull.
När det kokar, häll i mandlarna och låt det koka på högsta värme några minuter.
Rör om med en träslev tills sockret kristalliserar sig.
Häll ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och separera lite med träsleven.
Låt stelna, och förvara sedan i en burk.





Ha en fin lördag! 🎅🎄💝