23 december 2016

Vegansk tomtegröt


Eftersom jag är känslig för laktos, och hade havremjölk över från barnens julavslutning, blev årets tomtegröt helt vegansk. Det som blir över kommer bli grunden för en saffranspannkaka till juldagen. 





½ liter grötris
1 liter vatten
4 kanelstänger
1 tsk salt
1,8 liter havremjölk
Socker 

Mät upp grötris, vatten, kanelstänger och salt i en kastrull och koka upp.
Sänk värmen och koka på svag värme under omröring tills det mesta av vätskan sugits upp av grötriset.
Häll på hälften av havremjölken och koka upp igen.
Sänk värmen och låt koka, späd med mer mjölk efter hand. 
Passa gröten noga, den bränner lätt fast i botten!
När gröten fått rätt konsistens, smaka av med socker.
Ät med kanel och socker.

Spara gröten i en skål i kylen och mikra i portionsskålar.