16 juni 2014

Marängtårta


Slängde ihop en liten marängtårta till barnen på en danskurs jag instruerade i helgen. Superenkel att göra och den uppskattades! 

3 äggvitor 
2 dl strösocker
1 krm ättikssprit

Sätt ugnen på 100 grader. 
Vispa äggvitorna på mellanhastighet tills de är ett skum, börja därefter hälla i strösockret lite i taget under fortsatt vispning. 
När det börjar tjockna, häll i ättikssprit och vispa på hög hastighet tills fasta toppar formas. 
Bred ut en rund botten på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda en bit ner i ugnen. Jag tog ingen exakt tid, men över en timme tog det. För att marängen inte skulle få färg ställde jag en plåt över den, det funkade toppenbra.




Innan servering hade jag på vispgrädde, blåbär och kolasås. Jag hade tänkt ta jordgubbar och chokladsås, men det fanns inte i butiken, så då får man improvisera!


Somrigt och gott!


13 juni 2014

Rabarbermuffins


Blev mer rabarberbak. Lite muffins också. Smaksatta med kardemumma, toppade med vit choklad.


150 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2½ dl vetemjöl
½ dl vispgrädde

200 gram rabarber
½ msk vetemjöl
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, blanda i vispgrädden och låt det svalna.
Skär bort ändarna på rabarberstjälkarna och ta av det yttersta skalet. Skär i ca 1 cm stora bitar.
Lägg i en skål och blanda med vetemjöl och strösocker.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt smöret.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en skål och sikta ner i smeten. Vänd ihop försiktigt.
Vänd i rabarbern.
Lägg i formar och grädda i ca 15 minuter.


De blev inte så fina, men desto godare.

Kokosrabarberpaj


Experimenterade fram en rabarberpaj med kokossmul. Tror det blev ganska bra. Ganska syrligt, men det är väl lite så en rabarberpaj ska smaka.


2 rabarberstjälkar
4 msk socker
2 msk vatten

150 gram smör
2 dl kokos
1 dl mjöl
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär rabarberna i bitar.
Häll vattnet i en kastrull tillsammans med sockret och rabarberna, och koka upp tills de blir mjuka.
Nyp ihop smör, kokos, mjöl och socker till en smulig deg.
Lägg rabarberna i formen, strö över lite extra socker, och smula över degen.
Grädda i ca 10 minuter tills smulet är gyllene.


Blir nog supergott med lite grädde!


8 juni 2014

Carbonara


Enkelt och gott recept för 3 personer.

300 gram spaghetti
100 gram bacon
2/3 dl ost
3 äggulor
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Persilja

Koka pastan i välsaltat vatten.
Stek baconet, lägg det sedan på hushållspapper för att rinna av.
När pastan kokat färdigt, låt den rinna av och blanda i lite smör.
Ställ kastrullen på en kall platta och häll tillbaka pastan. 
Blanda äggulor och ost och blanda med pastan. Blanda i bacon. Peppra.
Servera genast. Peppra på ordentligt, strö på lite ost och kanske en kvist persilja.






7 juni 2014

Ciabatta


Eller något i den stilen. Matbröd blev det i alla fall. Andra eller tredje gången jag bakar bröd, första gången det lyckas. Riktigt goda blev de! Allra godast direkt från ugnen såklart.



12 bröd
50 gram blå jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
3 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, olivoljan och saltet.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, och jobba i maskin med degkrokar 12-15 minuter tills degen släpper bunkens kanter och känns elastisk.
Dela degen i två bitar, lägg på varsin plåt och platta ut till ett par centimeters tjocklek.
Mjöla och låt jäsa under bakduk 45 minuter.
Dela varje degplatta i sex bitar och dela de lite från varandra.
Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen, spraya lite vatten och grädda i 11 minuter.
Låt svalna på galler.






Gjorde goda smörgåsar till mig och min pojkvän med det nybakta brödet. Lite sallad, ost, skinka, tomat, oregano, salt och peppar. 


Supergott!


Ciao!

5 juni 2014

Småkaksbak


Fick för mig att det behövdes mer småkakor här hemma, så jag satte igång och gjorde tre sorter. Jag har blivit mer förtjust i småkakor på senaste tiden, det är lätt och gott och kan smaksättas på oändligt många sätt. Idag blev det kardemummasnittar, hallongrottor och chokladkakor med jordnötter. Det lär räcka någon vecka i alla fall.

Kardemummasnittar
150 gram smör
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
½ dl florsocker
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, florsocker och strösocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar, lägg i bunken och nyp ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder, lägg de på en plåt och platta till lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, tills kanterna börjar få lite färg.

Riktigt goda och spröda kakor. Påminner om en sorts skorpa min farmor brukade göra.



Hallongrottor
125 gram smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. 
Häll ner i smörblandningen och arbeta ihop till en smidig deg.
Fördela degen i formar och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.


Ganska söta.



Chocolate peanut cookies
250 gram smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
2 msk snabbkaffe
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 nypa salt
1½ dl hela jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa farinsocker, strösocker, vaniljsocker och ägg poröst.
Tillsätt smöret och kaffet.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda sedan ner dem i smeten.
Blanda i jordnötterna.
Forma till bollar och lägg på en plåt. Platta till dem och grädda i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Få saker är så gott som kakdeg!

Inspiration till dessa fick jag härifrån; http://emmabakar.com/2014/june/cookies.html#comment

28 maj 2014

Chokladrutor


Chokladrutor, mockarutor, långpannebröd, snoddas, kärleksmums... Kärt barn har många namn! Snabbt, enkelt och gott. Jag hade blå kokos över från bakandet av kakmonstren, så de fick se lite smurfiga ut.




Kakan
5 ägg
300 g smör
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med folie eller bakplåtspapper. 
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ihop med äggsmeten.
Blanda i smör och mjölk.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter. Prova sedan med en sticka för att se om den är färdig. Låt svalna innan den glaseras.

Glasyr
100 g smör
3-4 msk kallt starkt kaffe
2 msk kakao
4½ dl florsocker
Kokos eller strössel
Smält smöret och blanda i alla andra ingredienser under omröring. Låt svalna lite grann, innan den hälls över kakan och bres ut ordentligt. Strö över rikligt med kokos. Skär i rutor och förvara i burk med lock.




23 maj 2014

Vanilj- och blåbärsbullar


Jag experimenterade lite med bullbaket till mors dag och fyllde med vaniljsmörkräm och blåbär. Lite för sött tyckte mamma, men nog slank de ner! Blåbären gav härlig färg och doften när de kom ut ur ugnen var fantastisk!


Hade inget pärlsocker hemma så jag penslade med sirap och vatten och strödde på strösocker blandat med lite vaniljsocker efter gräddning.



17 maj 2014

Cookie monster cupcakes


Gjorde de här små charmtrollen idag. Första gången jag provade, så de blev inte helt super. Men ganska söta ändå. Använde Leilas recept till muffins och frosting.

Muffins med blåbär och hallon
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
½ dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt 
12 hallon och 24 blåbär

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. 
Smält smöret, häll i mjölken och ställ det att svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Blanda i det svalnade smöret i äggsmeten. 
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll formarna till ungefär 1/3, lägg sedan i ett hallon och två blåbär i varje form. Fyll sedan på med smet tills formen är fylld till 2/3. 
Grädda i mitten av ugnen 13-15 minuter. Prova sedan med en sticka om de är klara. Låt svalna under bakduk.




Frosting
60 g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Blå karamellfärg

Rör ihop till en krämig konsistens. Färga till lämplig nyans. 
Låt stå i kylskåp en stund så den stelnar till sig lite. 
Bred på frostingen när muffinsen svalnat.

Dekorationer
Kokos + blå karamellfärg
Minttabletter eller chokladknappar
Smält choklad
Kakor

Häll kokosen i en plastpåse och häll i lite karamellfärg i taget, och skaka påsen tills alla flingor är blåa.
"Doppa" muffinsen med frosting i kokosen. 
Tryck fast en bit kaka där munnen ska vara. 
Klicka ut smält choklad på de vita godisarna, och låt den stelna en stund, innan de trycks ner i muffinsen.



Omnomnom!

5 maj 2014

Kladdig kladdkaka


100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smörj en 21 cm form och pudra den med kakao.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, tillsätt sedan smöret.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke och vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 10-15 minuter för en härligt kladdig kaka med sega kanter.


Lyxa till kladdkakan genom att pudra den med florsocker och dekorera med bär. Perfekt att äta med lite grädde eller glass.


Chokladbollar


Något som alltid är lika uppskattat är chokladbollar! Dessutom superenkelt att göra, och roliga att variera smaksättningen på. Jag har alltid i kaffe, men provar ibland att lägga till lite likör eller liknande. Baileys och whiskey ger båda en god smak. I det här fallet rullade jag bollarna i pärlsocker, men jag föredrar kokos. Det blir inte riktigt lika sött.


Gojsa ihop allt ordentligt. Jag använder ibland elvisp för att slippa bli kladdig. Jag väger alltid bollarna för att de ska bli lika stora. Exakt på grammet ska det va!


3 maj 2014

21 april 2014

Dopfika


Jag fick äran att baka till min systersons dop i slutet av påskhelgen. Efter att ha slitit i två dagar och varit nära katastrof några gånger fick jag ihop sex sorters bakverk.


  • Citroncupcakes med vit choklad-frosting
  • Drömmar
  • Hallongrottor
  • Hasselnötskakor
  • Kolakakor
  • Kanelbullar



19 april 2014

11 april 2014

12 mars 2014

Drömmar


Innan ugnen.


5 mars 2014

25 februari 2014

17 februari 2014

Prickiga chokladhjärtan


Söta prickiga kakor med god chokladsmak.

125 gram rumsvarmt smör
1½ dl strösocker 
1 ägg
4½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao

Smält choklad (ta den du tycker är godast!)
Strössel

Vispa smör, socker och ägg till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt och sikta i dem i smöret och rör om i två omgångar.
Knåda degen på mjölad yta tills den känns smidig.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till ca ½ cm tjocklek. Ställ den kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut kakor med hjärtformad pepparkaksform, lägg på en plåt. 
Grädda i ca 10 minuter, passa noga att de inte bränns. 
Låt kakorna svalna på plåten.
Pensla på smält choklad och strö direkt över strössel.




13 januari 2014

Kardemummasnittar


150 gram smör
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
½ dl florsocker
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, florsocker och strösocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar, lägg i bunken och nyp ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder, lägg de på en plåt och platta till lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, tills kanterna börjar få lite färg.