5 juni 2014

Småkaksbak


Fick för mig att det behövdes mer småkakor här hemma, så jag satte igång och gjorde tre sorter. Jag har blivit mer förtjust i småkakor på senaste tiden, det är lätt och gott och kan smaksättas på oändligt många sätt. Idag blev det kardemummasnittar, hallongrottor och chokladkakor med jordnötter. Det lär räcka någon vecka i alla fall.

Kardemummasnittar
150 gram smör
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
½ dl florsocker
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, florsocker och strösocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar, lägg i bunken och nyp ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder, lägg de på en plåt och platta till lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, tills kanterna börjar få lite färg.

Riktigt goda och spröda kakor. Påminner om en sorts skorpa min farmor brukade göra.



Hallongrottor
125 gram smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. 
Häll ner i smörblandningen och arbeta ihop till en smidig deg.
Fördela degen i formar och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.


Ganska söta.



Chocolate peanut cookies
250 gram smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
2 msk snabbkaffe
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 nypa salt
1½ dl hela jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa farinsocker, strösocker, vaniljsocker och ägg poröst.
Tillsätt smöret och kaffet.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda sedan ner dem i smeten.
Blanda i jordnötterna.
Forma till bollar och lägg på en plåt. Platta till dem och grädda i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Få saker är så gott som kakdeg!

Inspiration till dessa fick jag härifrån; http://emmabakar.com/2014/june/cookies.html#comment