28 maj 2014

Chokladrutor


Chokladrutor, mockarutor, långpannebröd, snoddas, kärleksmums... Kärt barn har många namn! Snabbt, enkelt och gott. Jag hade blå kokos över från bakandet av kakmonstren, så de fick se lite smurfiga ut.




Kakan
5 ägg
300 g smör
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med folie eller bakplåtspapper. 
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ihop med äggsmeten.
Blanda i smör och mjölk.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter. Prova sedan med en sticka för att se om den är färdig. Låt svalna innan den glaseras.

Glasyr
100 g smör
3-4 msk kallt starkt kaffe
2 msk kakao
4½ dl florsocker
Kokos eller strössel
Smält smöret och blanda i alla andra ingredienser under omröring. Låt svalna lite grann, innan den hälls över kakan och bres ut ordentligt. Strö över rikligt med kokos. Skär i rutor och förvara i burk med lock.