17 februari 2016

Försenade bilder...


Jag såg nu att jag glömt lägga upp ordentligt med bilder på min födelsedagstårta från förra året. Min första moussetårta som jag gjorde hemma, med smak av brownie och passionsfrukt. Den var riktigt god, men eftersom det var min första hemmamoussetårta fanns det såklart brister. Som mängden gelatin till exempel. Det hade behövts lite mer, som synes på sista bilden. På näst sista ser man var Isak lyckades hugga tag när han blev extra tårtsugen! 
Jag hällde också på ett lager lemoncurd ovanpå, men det blev inte alls bra. Kladdigt och för surt. Men fin var den.










16 februari 2016

Första dejten-pasta


Som riktig alla hjärtans dagsmiddag fick jag en av mina favvomaträtter; pasta med en fläskfilésås. Jag fick den på min och Niklas första dejt, så vi kallar den för första dejten-pasta. Den är verkligen supergod. Vi har inget recept, det är mer Niklas egen ihopkok, men på ett ungefär gör man såhär;

Stek bacon, ha sedan i fläskfilén skuren i bitar. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Genomstek köttet. Häll på vispgrädde, en skvätt kalvfond, en skvätt soja, och en tesked dijonsenap. Ha i några skivor ost. Hacka en paprika och ha i, plus en gul lök skuren i kvartar. Servera med pasta.




15 februari 2016

Alla hjärtans dagsmiddag ❤


Dagen innan alla hjärtans dag bjöd jag Niklas på en romantisk middag på den italienska restaurangen Hosteria tre santi på söder. Det var faktiskt min (sena) julklapp till honom. Jag bokade bordet redan innan jul, så förväntningarna har stigit och var till slut skyhöga. Och turligt nog blev jag inte besviken. 






Jag bokade bord till klockan 21.00, vilket kändes väldigt sent för mig. Men det var verkligen ett smart val. Efter någon timme blev det otroligt lugnt när folk gick och inga nya kom. Så mitt i huvudrätten och sedan till efterrätten var det i princip tyst, så skönt! 
När vi kom fick vi vänta några minuter på att vårt bord skulle bli ledigt, men vi kom dit lite innan 21, så det gjorde inget. Vår servitör var märkbart stressad, men ändå trevlig och hjälpsam. Vi beställde in vitlöksbröd medan vi väntade på huvudrätten, som var riktigt gott. Det var grillat i olivolja och smaksatt med salt och oregano. Mums! Inte långt efter att vi beställt fick vi in huvudrätten; Tagliata del buongustaio, helstekt oxfilé med ugnsrostade grönsaker och tryffelsås. Och jisses... Det var så gott! Bland det allra godaste jag ätit. Köttet var så mört och liksom föll sönder under gaffeln, och första tuggan var helt magisk. Perfekt kryddat, perfekt stekt, sjukt god sås. Full pott på huvudrätten. Mysigt och paraktiskt också att vi delade på den, så man kunde bestämma själv hur mycket man ville äta. 








Till dessert tog jag en chokladfondant med vaniljgrädde, små duttar av fruktsås och lite färsk frukt. Jag såg så mycket fram emot att skära upp fondanten och se allt härligt rinna ut. Det hade varit en sådan stor besvikelse om det var helt torrt, en mardröm faktiskt. Men tack och lov var det perfekt konsistens och jag blev helt lyrisk. Vad gäller smaken så var jag inte lika nöjd. Den var lite för chokladig, lite för bitter i chokladsmaken, för min del. Tillsammans med en klick grädde blev det dock mycket bättre balanserat. Grädden var dock smaksatt med vanillin och inte äkta vanilj, vilket var lite trist. Nästan fusk att kalla det för vaniljgrädde då. Men den var lagom vispad och upplagt snyggt.






Allt som allt var det en jättetrevlig kväll. Jag vill gärna gå tillbaka till Hosteria tre santi, och kan varmt rekommendera ett besök där. Jag ser fram emot att komma tillbaka på sommaren och sitta på uteserveringen en ljummen sommarkväll... 


Glad alla hjärtans dag i efterskott!

12 februari 2016

Minisemlor


Dagen efter semmeldagen gjorde hjag mitt första försök någonsin att göra egna semlor helt från grunden, som jag sedan bjöd dansgruppen på. Det fick bli minivarianter, som inte blir ett dugg mastiga. Jag har aldrig varit ett fan av semlor, eftersom jag inte tycker om mandelmassan. Och jag vet inte om det var ikeaeffekten eller den extra kardemumman som gjorde det, men min mandelmassa var inte så tokig faktiskt. Även bullarna var riktigt goda. Jag är glad att jag hittat ett så pass bra och pålitligt recept.





Fördeg
1000 gram rumstempererad mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Blanda i äggen och mjölet i fördegen, till en deg.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt i ungefär en timme.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i lika stora bitar.
Rundriv bitarna till jämna och fina bullar.
Lägg bullarna på en plåt och täck med bakduk, och låt jäsa i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Baka av bullarna i ca 7 minuter


Mandelmassa
200 gram mandel
200 gram strösocker
Vatten
1 tsk kardemummakärnor

Skålla och skala mandeln.
Mixa ihop mandel och strösocker.
Spä ut med vatten, lite i taget, till en spritsbar konsistens.
Mortla kardemummakärnorna, och blanda ner i mandelmassan.


Montera ihop de små underverken genom att klippa ett trekantigt lock, spritsa fyllning i hålet, spritsa lättvispad grädde ovanpå, lägga på locket och pudra med florsocker.







❤ Mums!

2 februari 2016

24 januari 2016

Lagom jättestora kanelbullar


Häromkvällen var det dags för en favorit i repris; nämligen kanelbullar! Det var ganska länge sedan jag gjorde det faktiskt. Isak, min systerson, fyllde 2 år igår, och såklart skulle det finnas bullar på kalaset! De fick mycket beröm, och nästintill chockade en del med sin storlek. Men hellre stora och goda bullar än små och torra!

Receptet är nästan samma som till lussebullarna, med andra ord Magnus Johanssons recept. Med kardemumma istället för saffran såklart.






Fördeg
1000 gram rumstempererad mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Kanelremons
400 gram mjukt smör
160 gram strösocker
50 gram kanel
10 gram vaniljsocker

Sockerlag
200 gram strösocker
200 gram vatten

Blanda i äggen och mjölet i fördegen, till en deg.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt i ungefär en timme.
Vispa ihop smör, strösocker, kanel och vaniljsocker till remonsen. Låt stå framme.
Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred kanelremonsen på plattan.
Ta tag i den borte långsidan och lägg den kant i kant med långsidan mot dig.
Kavla ut till ca 1 cm igen.
Skär ut smala remsor av degen, tvinna dem och rulla ihop med skarven underst.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör sockerlagen genom att värma blandningen av strösocker och vatten tills alla sockerkristaller smält (var noga med att det inte kokar!)
Spraya med lite vatten och strö över pärlsocker.
Baka av tills bullarna fått fin gyllenbrun färg, 10-15 minuter.
Pensla med sockerlag så snart bullarna är klara och ute ur ugnen.







Mums!

22 januari 2016

God mat


Lite bilder på god mat från senaste veckorna...


Quiche Lorraine - ost- och skinkpaj

Ugnsrostade grönsaker

Entrecote, pommes och bea

Stekt lax med ugnsrostade grönsaker och remouladsås

Stekt lax med risotto


2 januari 2016

Nytt år, nya bakmöjligheter!




Dessa fina bakböcker fick jag i julklapp. Jag önskar mig alltid nya bakböcker, och har nu så många att det inte finns en chans att jag ska hinna baka igenom dem. Jag använder mig väldigt sällan av dem alls faktiskt. Jag tycker mest om att titta igenom dem och inspireras till tusen. Att få nya idéer på vad jag ska baka härnäst och kanske hitta ett recept om jag känner mig osäker på något. Men framförallt så är böckerna alltså min stora inspirationskälla.

Och nu, lagom till det nya året precis har börjat, så flödar inspirationen som aldrig förr! Jag har så mycket idéer på bakverk jag vill testa. Jag är inte mycket för nyårslöften då jag aldrig kan hålla mig motiverad ett helt år. Men när det gäller bakning finns motivationen där jämt, känns det som. Därför kan mitt nyårslöfte i år vara att baka mera! Och uppdatera oftare på bloggen. Inte för att någon läser den, men det är roligt för mig att titta tillbaka, och hitta recept som var bra och sådär.

Inom kort lägger jag upp en lista med bakverk jag vill prova under året. Kanske kan det inspirera någon annan också.

1 januari 2016

Fler julbilder


Här kommer några fler bilder från julafton. Först mitt lilla pepparkakshus, som jag designade, bakade och byggde ihop själv, med mycket  hjälp av Niklas vid monteringen. Det blev ganska skevt och knasigt, men gulligt ändå. Jag fick ingen bra bild på det färdiga huset, men jag spritsade dit dörren och runt fönstren också.





Här kommer några bättre bilder på fika- och godisbordet också. Det var ganska överambitiöst och alldeles för mycket för två personer såklart, men jag tycker att det är så roligt med många olika sorter. Det har jag väl ärvt av farmor, på hennes kalas fanns ju alltid minst 10 sorter, samt mjuka kakor och en och en annan tårta. Niklas klagade dock inte, och åt upp de sista kakorna igår. Bordet räckte med andra ord drygt en vecka. Mina favoriter var nog lussebullarna (helt sjukt saftiga, till och med efter några dagar i plastpåse!), saffransskorporna och snöbollskakorna.




25 december 2015

Min jul i bilder

















22 december 2015

Knapriga saffransskorpor


Jag hann med en sats saffransskorpor idag också. Riktigt goda och knapriga skorpor som blivit en klassiker till julen här hemma. Jag använder mig av Ernsts recept, med lite modifikationer. Mandeln kan bytas mot antingen valnötter eller hasselnötter, eller varför inte blanda alla tre. Det är ett recept som är svårt att misslyckas med, och de blir jättejättegoda!




200 gram mandel
100 gram smör
½ gram saffran
En skvätt konjak
3 ägg
2½ dl strösocker
350 gram vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka madeln.
Smält smöret.
Mortla saffrran med lite av sockret och häll sedan ner i smöret, med en skvätt konjak. Låt stå och svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa i saffranssmörblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, och blanda sedan ner det i smeten.
Arbeta snabbt ihop till en lite kladdig deg.
Forma till tre rullar och lägg på plåt. Platta till dem lite.
Grädda i 20 minuter.
Ta ut plåtarna och skär ut skorpor med lätt diagonala snitt.
Torka på eftervärmen i ungefär en timme, tills skorporna känns torra. Låt ugnsluckan stå lite på glänt så att det inte är för varmt.


Chocolate chip cookie cake



Under början av min bakutbildning hittade jag det här receptet i en bok (som jag inte kommer ihåg namnet på nu). Ungefär ett och ett halvt år senare testade jag det. Smeten var helt magiskt god, men det är ju svårt att göra något med choklad och jordnöttsmör som inte blir jättegott! Själva receptet är väldigt enkelt också, så det är svårt att göra fel. Det skulle passa fint som julklapp, om man knyter ett fint rött snöre runt till exempel. Jag får se om jag ger bort denna eller äter upp den själv.




200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
300 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
4 dl chokladknappar (välj en sort eller blanda som jag gjorde)
1 dl jornötssmör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en gjutjärnspanna.
Vispa smör, strösocker, sirap och vaniljsocker fluffigt.
Vispa i ägget.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt, och blanda sedan ner det i smeten.
Blanda i jordnötssmör och choklad.
Tryck ut degen i formen och strö över lite extra chokladknappar.
Grädda i ca 40 minuter.


Det blir säkert sjukt gott att äta en stor skiva med lite vaniljglass.


21 december 2015

Pepparkaksbak


Idag var det äntligen dags för det årliga pepparkaksbaket. Degen gjorde jag i fredags, så den fick ligga och gotta till sig över helgen. Jag tjuvsmakade dock redan då, och det går nästan inte beskriva hur gott det är med pepparkaksdeg. Särskilt efter farmors recept, då det innehåller en hel del vispgrädde. Och såklart ordentligt med kryddor. Doften när man bakar av små grisar, hjärtan och granar är ju också något som är svårt att beskriva med ord. Det är något magiskt juligt över det.




Jag gjorde inte så många olika figurer i år, utan höll mig till några få för effektivitetens skull. Men grisar blev det såklart, och granar, änglar och små hjärtan att hänga med ett fint rött bland i granen. 
Jag tänker inte publicera receptet här, eftersom det nästan känns som det mest personliga receptet jag har av farmor. Så det får förbli en familjehemlighet.




Jag gjorde ritningar till ett pepparkakshus för redan några månader sedan, som jag använde igår. Det var otroligt pilligt och blev väl ganska skevt. Men det var kul att prova. Och det blir spännande att se hur det blir när jag sätter ihop det. Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska dekorera det, så det får växa fram efter hand. Godis ska jag såklart använda, och kristyr. Men om jag gör något speciellt får jag se då.

17 december 2015

Jag lever


Oj, nu var det längesedan jag uppdaterade här. Jag har haft väldigt mycket med Skansenjobbet och stressen som kommer med det, och inte mått så bra av det. På grund av det, trötthet, förkylning och tidsbrist har jag inte bakat så mycket hemma. Men nu i helgen är min sista jobbhelg, så efter det ska jag försöka göra en slutspurt inför julafton och hinna göra lite fler sötsaker. Mjuka kakor står nog närmast på schemat.