21 december 2015

Pepparkaksbak


Idag var det äntligen dags för det årliga pepparkaksbaket. Degen gjorde jag i fredags, så den fick ligga och gotta till sig över helgen. Jag tjuvsmakade dock redan då, och det går nästan inte beskriva hur gott det är med pepparkaksdeg. Särskilt efter farmors recept, då det innehåller en hel del vispgrädde. Och såklart ordentligt med kryddor. Doften när man bakar av små grisar, hjärtan och granar är ju också något som är svårt att beskriva med ord. Det är något magiskt juligt över det.




Jag gjorde inte så många olika figurer i år, utan höll mig till några få för effektivitetens skull. Men grisar blev det såklart, och granar, änglar och små hjärtan att hänga med ett fint rött bland i granen. 
Jag tänker inte publicera receptet här, eftersom det nästan känns som det mest personliga receptet jag har av farmor. Så det får förbli en familjehemlighet.




Jag gjorde ritningar till ett pepparkakshus för redan några månader sedan, som jag använde igår. Det var otroligt pilligt och blev väl ganska skevt. Men det var kul att prova. Och det blir spännande att se hur det blir när jag sätter ihop det. Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska dekorera det, så det får växa fram efter hand. Godis ska jag såklart använda, och kristyr. Men om jag gör något speciellt får jag se då.