22 december 2015

Knapriga saffransskorpor


Jag hann med en sats saffransskorpor idag också. Riktigt goda och knapriga skorpor som blivit en klassiker till julen här hemma. Jag använder mig av Ernsts recept, med lite modifikationer. Mandeln kan bytas mot antingen valnötter eller hasselnötter, eller varför inte blanda alla tre. Det är ett recept som är svårt att misslyckas med, och de blir jättejättegoda!




200 gram mandel
100 gram smör
½ gram saffran
En skvätt konjak
3 ägg
2½ dl strösocker
350 gram vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka madeln.
Smält smöret.
Mortla saffrran med lite av sockret och häll sedan ner i smöret, med en skvätt konjak. Låt stå och svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa i saffranssmörblandningen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, och blanda sedan ner det i smeten.
Arbeta snabbt ihop till en lite kladdig deg.
Forma till tre rullar och lägg på plåt. Platta till dem lite.
Grädda i 20 minuter.
Ta ut plåtarna och skär ut skorpor med lätt diagonala snitt.
Torka på eftervärmen i ungefär en timme, tills skorporna känns torra. Låt ugnsluckan stå lite på glänt så att det inte är för varmt.