24 januari 2016

Lagom jättestora kanelbullar


Häromkvällen var det dags för en favorit i repris; nämligen kanelbullar! Det var ganska länge sedan jag gjorde det faktiskt. Isak, min systerson, fyllde 2 år igår, och såklart skulle det finnas bullar på kalaset! De fick mycket beröm, och nästintill chockade en del med sin storlek. Men hellre stora och goda bullar än små och torra!

Receptet är nästan samma som till lussebullarna, med andra ord Magnus Johanssons recept. Med kardemumma istället för saffran såklart.






Fördeg
1000 gram rumstempererad mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Kanelremons
400 gram mjukt smör
160 gram strösocker
50 gram kanel
10 gram vaniljsocker

Sockerlag
200 gram strösocker
200 gram vatten

Blanda i äggen och mjölet i fördegen, till en deg.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt i ungefär en timme.
Vispa ihop smör, strösocker, kanel och vaniljsocker till remonsen. Låt stå framme.
Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred kanelremonsen på plattan.
Ta tag i den borte långsidan och lägg den kant i kant med långsidan mot dig.
Kavla ut till ca 1 cm igen.
Skär ut smala remsor av degen, tvinna dem och rulla ihop med skarven underst.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör sockerlagen genom att värma blandningen av strösocker och vatten tills alla sockerkristaller smält (var noga med att det inte kokar!)
Spraya med lite vatten och strö över pärlsocker.
Baka av tills bullarna fått fin gyllenbrun färg, 10-15 minuter.
Pensla med sockerlag så snart bullarna är klara och ute ur ugnen.







Mums!