6 april 2015

Småkakor till påskfikat




Det blev i alla fall fem sorters kakor, om man räknar med chokladbollarna. Nötchokladrutorna smakade precis som farmors! Saffranssnittarna kanske mest känns juliga men jag tyckte att de passade in på påsktemat med sin fina gula färg. Dessutom är de jättegoda. Hallongrottors och chokladbollar känns ju ganska givna, som de klassiker de är. Drömmarna var lite av ett experiment. Jag la till citronskal i kokosdrömsmeten mest för att se hur det skulle bli. Och det blev väldigt lyckat om jag får säga det själv.




Kokos- och citrondrömmar

200 gram mjukt smör
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av en citron
100 gram kokosflingor
2 tsk hjorthornssalt
300 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och citronskal vitt och fluffigt.
Blanda kokos, vetemjöl och hjorthornssalt och blanda ner det i smeten.
Rulla kulor à 18 gram.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

_________________________________________________________________________________




Saffranssnittar

100 gram smör
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
0,5 gram saffran (1 paket)
1 tsk ljus rom
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vatten till pensling + pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla saffranet med lite socker och rom.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker, sirap och saffran krämigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i två, rulla ut längder ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Pensla med vatten, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma. Låt svalna och förvara i burk.

_________________________________________________________________________________



Nötchokladrutor

80 gram vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 gram smör
120 gram strösocker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram nötkärnor/mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjölet med bakpulvret och kakaon.
Vispa matfett, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt ägget.
Sikta i mjölblandningen och rör ihop till en smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, 25x35 cm.
Strö över nötterna och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut och skär i rutor medan kakan ännu är varm.

_________________________________________________________________________________



Hallongrottor

125 gram mjukt smör
60 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
120 gram vetemjöl
40 gram potatismjöl
½ tsk bakpulver

Hallonsylt
Florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Häll i mjölblandningen och blanda ihop till en deg.
Väg upp bollar á 18 gram och lägg dem i pappersformar.
Gör ett hål i mitten på varje kaka med fingret och fyll med hallonsylt.
Grädda mitt i ugnen i 10 - 12 minuter.
Pudra över florsocker strax innan servering.

_________________________________________________________________________________




Chokladbollar

200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 msk starkt kaffe
6 dl havregryn

Pärlsocker, kokos eller strössel rullning

Blanda ihop alla ingredienser till en ganska kladdig smet (den ska dock gå att forma).
Väg upp bitar á 14 gram och forma till bollar.
Rulla bollarna i pärlsocker, kokos eller strössel.
Förvara kallt.


5 april 2015

Easter egg cupcakes






Muffins
100 gram mjukt smör
230 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skal och saft
200 gram vispgrädde
3 ägg
280 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en muffinplåt.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker, citronsaft och rivet citronskal ljust och fluffigt.
Tillsätt grädden och äggen lite i taget och blanda tills smeten går ihop.
Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Klicka ut smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 10 - 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.



Lemoncurd
6 citroner, saft
200 gram strösocker
½ dl + ½ dl vatten
55 gram maizena
1 äggula
70 gram smör

Koka upp citronsaft, strösocker och ½ dl vatten i en kastrull, och låt koka tills sockret smält.
Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula.
Slå den varma sockerlagen över redningen under vispning.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Vispa curden hela tiden på svag värme tills den tjocknar, ta då genast bort kastrullen från plattan.
Häll över i en bunke.
Rör i smör medan curden fortfarande är varm.
Låt den stå med plastfilm i kylskåpet ett par timmar för att stelna.



Vit chokladfrosting
100 gram mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
75 gram florsocker
200 gram philadelphiaost
50 gram vit choklad

Vispa smöret med vaniljsockreti 10 minuter tills det är fluffigt och vitt.
Vispa philadelphiaposten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri, vänd sedan ner den i det uppvispade smöret.
Smält chokladen.
Vänd ned lite av den smälta chokladen i omgångar och blanda till en len frosting.



Dekor
Hackad mörk choklad
Godisägg






Sätta ihop cupcakesen Gröp ur muffinsarna och fyll med lemoncurden.
Spritsa frostingen med en fin tyll på muffinsarna.
Dekorera med hackad mörk choklad och godisägg.

Påsktårta


Här kommer recept och fler bilder på påsktårtan! Angående bottnarna så gjorde jag dubbelt recept för en 24 cm form. Och jag gjorde två bottnar, som jag sedan stansade ut mindre cirklar ur. Jag ville få ordentlig höjd på tårtan, så jag skar bottnarna nästan 2 cm tjocka. Chokladtryffeln gjorde jag också dubbelt av, för att ha både till fyllning och att spackla med. Jag tog inga bilder under själva monteringen, dumt nog, men jag har försökt beskriva utförligt.





Chokladbottnar
125 gram mjukt smör
145 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
90 gram ljus sirap
4 ägg
110 gram rumstempererad mjölk
170 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
40 gram kakao

Smörj en springform.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och sirap poröst.
Tillsätt ägg och mjölk lite i taget och rör till en jämn smet.
Sikta alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten.
Fyll formen till 2/3 och grädda i 45-60 minuter. Känn med en sticka. Kakan är klar när den inte är kladdig i mitten.


Hallonmousse
5½ dl frysta hallon
1 dl strösocker
6 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden.
Koka upp hallon och socker, och koka till en puré.
Pressa hallonen genom en finmaskig sil ner i en skål.
Pressa vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i hallonsåsen.
Blanda i hallonsåsen i grädden.


Lemoncurd
6 citroner, saft
200 gram strösocker
½ dl + ½ dl vatten
55 gram maizena
1 äggula
70 gram smör

Koka upp citronsaft, strösocker och ½ dl vatten i en kastrull, och låt koka tills sockret smält.
Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula.
Slå den varma sockerlagen över redningen under vispning.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Vispa curden hela tiden på svag värme tills den tjocknar, ta då genast bort kastrullen från plattan.
Häll över i en bunke.
Rör i smör medan curden fortfarande är varm.
Låt den stå med plastfilm i kylskåpet ett par timmar för att stelna.


Chokladtryffel
200 gram mörk choklad
175 gram vispgrädde
1 msk smör

Hacka chokladen i en bunke.
Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen.
Mixa eller rör ihop, och låt smöret smälta ner i bladningen.
Låt stelna till bredbar konsistens.


Dekorer
Grönfärgad kokos
Strösselblommor
Godisägg



Montering
Skär bottnarna i önskade antal och önskad tjocklek.
Lägg en botten på en tårtbricka.
Spritsa en sträng med chokladtryffel ytterst längd med kanten (den funkar som "mur" så att fyllningen inte åker ut).
Fyll "ringen" med hallonmoussen.
Lägg på en botten. 
Spritsa med chokladtryffel.
Fyll med lemoncurd.
Lägg på sista bottnen.
Plasta in och ställ i frysen så den sätter sig.
Ta ut ur frysen i god tid innan tårtan ska ätas.
Spackla med chokladtryffel.
Dekorera ovansidan med grön kokos som gräs, stösselblommor och godisägg.





Jag utgick från boken En nypa socker, på recepten till bottnarna och lemoncurden.

Påskfika




Såhär såg mitt påskfikabord ut! Det tog en ganska bra stund att baka allt, började förbereda för över en vecka sedan. Men jag är nöjd! Det blev både fint och gott! På bilden ser ni

Tårta med chokladbottnar, hallonmousse, lemoncurd och mörk chokladtryffel.
Tryffelbiskvier med kaffesmak.
Cupcakes med smak av vanilj, citron och vit choklad.
Nötchokladrutor.
Saffranssnittar.
Hallongrottor.
Chokladbollar.
Drömmar med smak av citron och kokos.

Recepten kommer allt eftersom!


4 april 2015

Glad påsk!




Hoppas ni har en trevlig påskhelg! Min påsktårta från idag skymtar i bakgrunden på bilden... Senare lägger jag upp ett inlägg med bilder på allt jag bakat och recept!

2 april 2015

Cupcakes


Spritsade 80 cupcakes till en dopbeställning idag. De var i söta färger med ännu sötare dekorationer.






1 april 2015

Pyssel...




Gjorde en tårtdekoration i form av AIK:s logga idag. Vid första anblick verkade det sjukt svårt, men jag är riktigt nöjd med hur det blev. Jag använde svart och gul sockerpasta, och lite roséguldfärgad ätbar glitterfärg att måla med.

28 mars 2015

Cakepops och ballonger


Lite grejor från praktiken torsdags...




Gammaldags vaniljglass


Här är ett bra grundrecept på vaniljglass. Den görs på äkta vanilj, och får de karaktäristiska svarta prickarna från vaniljstången. 





2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.
Dela och skrapa ur en vaniljstång, och lägg både frön och stång i kastrullen.
Vispa lite för att få ur alla frön ur vaniljstången.
Koka upp.
Vispa undet tiden upp äggulor och strösocker i en bunke till en ljusgul och fluffig smet.
När första bubblan syns i gräddsmeten, häll den ner i bunken med äggsmet under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Sjud smeten tills den börjar tjockna. Den ska upp till 84 grader, men har du ingen termometer kan du gå efter konsistensen. 
Se till att röra i botten hela tiden så att det inte bränns!
Sila ner smeten i en bunke och ställ den i ett vattenbad med isbitar i kylen så att den snabbt kallnar.
När den kallnat, kör den i glassmaskin enligt anvisningar.
Lägg över smeten i plastburkar och ställ i frysen.


20 mars 2015

Första lektionen i dessert


Idag hade vi första lektionen i en ny kurs, konditorispecialisering med inriktningen dessert. Det verkar hittils jättespännande, men väldigt annorlunda från konditori. Det hade jag inte trott.
Vi gjorde tre desserter under dagen; en pannacotta med hallonsås och laktrits- och myntamarinerade hallon, toppat med lite alkoholfritt mousserande, en tarte tatin med vaniljglass och kryddig rabarberkompott med havresmul och vaniljglass. Här kommer lite bilder!






19 mars 2015

Två typer av hantverk


Senaste veckan på praktiken har jag gjort allt från att knyta kanelbullar till sockerpioner. Väldigt roligt att det är så varierat. I helgen väntar bull- och kakbak!



13 mars 2015

Brysselrutor


Klassisk tantkaka i lite annorlunda form. Mör och god, med jordgubbssylt i mitten!




150 gram kallt smör
240 gram vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg

Pärlsocker
Jordgubbssylt

Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker.
Knäck i ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma två rullar, och platta sedan till sidorna.
Lägg i frysen tills de är hårda.
Ta ut och pensla sidorna i lite vatten och rulla i pärlsocker.
Skär i 1 cm tjocka skivor.
Gör en grop i mitten på varje kaka med fingret och fyll med lite sylt.
Lägg in i frysen igen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills kakorna börjar få lite färg längs med kanterna.

9 mars 2015

Husmorsmiddag



Vi lagade supergod middag igår! Köttbullar med potatismos, gräddsås, lingonsylt, ärtor och pressgurka. Husmanskost när den är som godast!'

7 mars 2015

6 mars 2015

Chocolate chip peanut chunk cookie brownies


Helt sjukt goda små rutor! Jag utgick från Roy Fares recept men gjorde om det lite utifrån egna idéer och vad jag hade hemma.



Chocolate chip peanut chunk cookies
70 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1½ tsk bakpulver
160 gram vetemjöl
70 gram chokladknappar
1 dl grovhackade jordnötter

Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Vispa i ägget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
Blanda i chokladknappar och jordnötter och arbeta ihop snabbt till en deg.
Låt ligga kallt.

Brownie
100 gram mörk choklad 70%
60 gram smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
½ dl kakao
30 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper i en liten form.
Smält chokladen tillsammans med smöret över vattenbad och låt svalna lite.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Vispa i den smälta chokladen i en tunn jämn stråle.
Blanda kakao och vetemjöl, och vänd sedan ner det i smeten.

Bred ut browniesmeten i formen.
Forma små kulor av kakdegen, platta ihop lite och lägg ovanpå browniesmeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Låt svalna innan kakan skärs i rutor.

5 mars 2015

Mumsmiddag!



Ikväll stod jag för matlagningen för ovanlighetens skull och det vankades italienskt. Ugnsbakad kyckling med tomater, fetaost, parmesan och pestopasta. Jättegott va det!

Praktiskt prov


Idag hade jag praktiskt prov i Choklad & konfektyr. Jag gjorde två praliner. En mörk tryffel med mörka skal, och en mörk kaffepralin med ljusa skal. Jag ville göra något enkelt för att kunna fokusera på tempereringen.
De första pralinerna, de mörka tryfflarna, gav mig lite panik eftersom de bloomade på insidan av skalen. Men jag hann inte gjuta om dem så jag fick hoppas att det inte skulle bloomat på utsidan. Och det hade det inte gjort som tur var. De blev ganska fina och glansiga och jag känner mig nöjd med dem.


De ljusa pralinerna blev inte lika bra, men jag är ändå nöjd. De är fyllda med en mörk kaffetryffel som sagt och är supergoda! Jag var inte helt säker på temperaturerna vilket såklart är jättedumt när det är prov. Men jag mindes till slut med viss tveksamhet och i efterhand såg jag att jag gjorde rätt!



Jag får se nästa vecka hur det gick, jag är helt säker på att jag är godkänd men siktar på minst C. Nervigt värre!

Lite praktikbilder...







Lycka i tidningsform!



Eftermiddagen är räddad!

26 februari 2015

Godisregn!


Oj, vad längesedan jag uppdaterade. Jag har haft fullt upp med praktiken. Och även lite privat bak. Men jag ska försöka bli bättre att i alla fall ladda upp bilder.

Idag hade jag i alla fall lektion i choklad och konfektyr. Och det stod bara konfektyr på schemat. Först gjorde jag marshmallows, sedan geléhallon och till sist två sorters karameller. Det var så roligt! Jag tror jag vill öppna en godisbutik nån gång i framtiden.


Jag provade att göra marshmallows hemma i somras, men det gick inte bra alls. Den här gången gick det betydligt bättre! Eller, första smeten skar sig när jag skulle smak- och färgsätta. Men när jag gjorde om den med hallonsmak blev den toppen! Superfin rosa färg, tydlig hallonsmak och snyggt spritsade (klapp på axeln!). De fick beröm av läraren också, kul!
Gelehallonen är kvar och stelnar i skolan tills nästa vecka så dem har jag ingen bild på.


Efter lunch provade jag att för första gången göra karameller. Jag trodde det skulle vara mycket svårare än det var. Grundprincipen är en kolasmet som man kokar till drygt 150 grader, sedan "viker ihop" på en marmorskiva, drar och sedan klipper. Lätt som en plätt, men jag fick jobba ganska snabbt och det blev ganska segt efter en stund. Men det var som sagt jätteroligt! Och de blev så fina! Lite gammaldags sådär. Bullerbynkarameller kallade jag dem.



Sedan blev det fruktkarameller! Jag valde hallonsmak även på dem. Färgen blev lite korall/aprikos/persika och inte så mycket hallon men jag tyckte att de blev fina ändå. De fick dock en bismak av hallonessencen, och var inte så söta som jag trodde. Men skolans dåliga råvaror kan jag inte rå för, så jag är sjukt nöjd med mina karameller ändå! Och jag ser redan jättemycket fram emot nästa lektion!