28 mars 2015

Gammaldags vaniljglass


Här är ett bra grundrecept på vaniljglass. Den görs på äkta vanilj, och får de karaktäristiska svarta prickarna från vaniljstången. 





2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.
Dela och skrapa ur en vaniljstång, och lägg både frön och stång i kastrullen.
Vispa lite för att få ur alla frön ur vaniljstången.
Koka upp.
Vispa undet tiden upp äggulor och strösocker i en bunke till en ljusgul och fluffig smet.
När första bubblan syns i gräddsmeten, häll den ner i bunken med äggsmet under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Sjud smeten tills den börjar tjockna. Den ska upp till 84 grader, men har du ingen termometer kan du gå efter konsistensen. 
Se till att röra i botten hela tiden så att det inte bränns!
Sila ner smeten i en bunke och ställ den i ett vattenbad med isbitar i kylen så att den snabbt kallnar.
När den kallnat, kör den i glassmaskin enligt anvisningar.
Lägg över smeten i plastburkar och ställ i frysen.