Det blev i alla fall fem sorters kakor, om man räknar med chokladbollarna. Nötchokladrutorna smakade precis som farmors! Saffranssnittarna kanske mest känns juliga men jag tyckte att de passade in på påsktemat med sin fina gula färg. Dessutom är de jättegoda. Hallongrottors och chokladbollar känns ju ganska givna, som de klassiker de är. Drömmarna var lite av ett experiment. Jag la till citronskal i kokosdrömsmeten mest för att se hur det skulle bli. Och det blev väldigt lyckat om jag får säga det själv.
Kokos- och citrondrömmar
200 gram mjukt smör
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av en citron
100 gram kokosflingor
2 tsk hjorthornssalt
300 gram vetemjöl
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och citronskal vitt och fluffigt.
Blanda kokos, vetemjöl och hjorthornssalt och blanda ner det i smeten.
Rulla kulor à 18 gram.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
_________________________________________________________________________________
Saffranssnittar
100 gram smör
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
0,5 gram saffran (1 paket)
1 tsk ljus rom
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vatten till pensling + pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla saffranet med lite socker och rom.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker, sirap och saffran krämigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i två, rulla ut längder ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Pensla med vatten, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma. Låt svalna och förvara i burk.
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
0,5 gram saffran (1 paket)
1 tsk ljus rom
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vatten till pensling + pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla saffranet med lite socker och rom.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker, sirap och saffran krämigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i två, rulla ut längder ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Pensla med vatten, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma. Låt svalna och förvara i burk.
_________________________________________________________________________________
Nötchokladrutor
80 gram vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 gram smör
120 gram strösocker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram nötkärnor/mandel
Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjölet med bakpulvret och kakaon.
Vispa matfett, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt ägget.
Sikta i mjölblandningen och rör ihop till en smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, 25x35 cm.
Strö över nötterna och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut och skär i rutor medan kakan ännu är varm.
_________________________________________________________________________________
Hallongrottor
125 gram mjukt smör
60 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
120 gram vetemjöl
40 gram potatismjöl
½ tsk bakpulver
Hallonsylt
Florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Häll i mjölblandningen och blanda ihop till en deg.
Väg upp bollar á 18 gram och lägg dem i pappersformar.
Gör ett hål i mitten på varje kaka med fingret och fyll med hallonsylt.
Grädda mitt i ugnen i 10 - 12 minuter.
Pudra över florsocker strax innan servering.
_________________________________________________________________________________
Chokladbollar
200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 msk starkt kaffe
6 dl havregryn
Pärlsocker, kokos eller strössel rullning
Blanda ihop alla ingredienser till en ganska kladdig smet (den ska dock gå att forma).
Väg upp bitar á 14 gram och forma till bollar.
Rulla bollarna i pärlsocker, kokos eller strössel.
Förvara kallt.
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 msk starkt kaffe
6 dl havregryn
Pärlsocker, kokos eller strössel rullning
Blanda ihop alla ingredienser till en ganska kladdig smet (den ska dock gå att forma).
Väg upp bitar á 14 gram och forma till bollar.
Rulla bollarna i pärlsocker, kokos eller strössel.
Förvara kallt.