31 oktober 2015
Spökmaränger!
Igårkväll hade vi halloweenfest för barngrupperna. Vi åt lite middag, dansade och lekte och fikade tillsammans. Många av barnen kom utklädda, det kom både häxor och trollkarlar och lite prinsessor. Kvällen var mycket lyckad, förutom att jag råkade skära mig i fingret när jag skulle skära upp mina korvbröd jag bakat. Det blev ett ganska ordentligt snitt och jag blödde som tusan. Jag blev lite yr av smärtan och blodet också och fick ligga ner en stund för att inte svimma. Riktigt läskigt faktiskt. Ganska snart mådde jag dock bättre.
Jag hade karvat en liten pumpakykta också. Det fick bli lite snällare för att barnen skulle tycka om den. Till fikat bjöd jag på en brownie med hallon och spökmaränger. Jag fick ingen bild på brownien, men marängerna var för söta för att inte fota. Dessutom är de jätteenkla att göra.
150 gram äggvita
100 gram strösocker
En skvätt citronsaft
(1 tsk vaniljsocker)
Mörk choklad
Sätt ugnen på 75 grader.
Vispa upp äggvitan med citronsaft och 25 gram av strösockret till ett fast vitt skum.
Vispa i resten av sockret, lite i taget.
Vispa på högsta hastighet till en styv maräng (som stannar kvar i bunken när du vänder den uppochner).
Häll smeten i en spritspåse.
Spritsa små toppar/spöken på plåtar.
Torka i ugnen i ca 3-4 timmar, plus i eftervärmen över natten. Detta för att de ska behålla sin vita färg och vara ordentligt torra.
Smält lite mörk choklad i micron och måla på ögon och mun med en tandpetare.
Happy halloween!
28 oktober 2015
Taggad inför julbaket!
Uppifrån & från vänster; chokladsnittar, pepparkakskola, hasselnötstoppar, saffranskolor, chokladbollar, lussekatter, saffranssnittar, snöbollskakor och pepparkakor.
Halloween har knappt börjat, och jag blir redan mer och mer taggad inför julbaket! Det ska bli så mycket gott. Framförallt ser jag fram emot en brownie med saffranstryffel, och en chokladkola med polkagris. Mums mums mums mums mums!
27 oktober 2015
Extraknäck
Idag jobbade jag extra på Skansen, på krogen Stora gungan som jag skrev om förut. Jag jobbade bara 3 timmar, men det var sjukt mycket att göra. Jättemycket familjer med höstlov som skulle äta, så det var mycket mat att bära ut ochn disk att bära in.
26 oktober 2015
18 oktober 2015
Skansen
Häromveckan var jag på anställningsintervju på Skansen på en av krogarna, närmare bestämt Stora gungan. Jobbet innebär att sälja mat och dryck i julbodarna som står framme under julmarknaden alla adventshelger. Och jag fick jobbet! Så jag ska spendera mina adventshelger på Sveriges kanske mest julmysiga plats. Mycket skoj tycker jag (och jäkligt coolt att jobba på Skansen!). Jag ska dit innan och prova kläder, tidsenliga för 1800-talet. Kanske får jag jobba i folkdräkt.
För övrigt fortsätter planerna för julbaket...
12 oktober 2015
Lennarts jubileumstårta
Min dansinstruktör Lennart fyller 80 år alldeles snart, och har dessutom varit aktiv som instruktör i Kungsängens folkdansgille i 50 år. Därför firades han i samband med vårt medlemsmöte med efterkommande höstfest. Jag fick uppdraget att göra tårtor till middagen, och jag började planera redan i augusti.
Det är en ganska stor utmaning att göra tårta till drygt 50 personer hemma, utan tillgång till någon bättre utrustning. Med tanke på det blev jag ändå nöjd med resultatet. Tre tåror med chokladbottnar, kaffetryffel, dulce de leche-kräm, chokladmarängsmörkräm och mörk choklad. Plus lite god, härlig frukt på toppen. Recepten är små, jag gjorde dem gånger 3 respektive 4, eftersom jag gjorde så många tårtor.
Chokladbottnar
7 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj botten på en form (24 cm) och klä kanterna med bakplåtspapper.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt luftigt och pösigt.
Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt.
Sikta ner det i äggsmeten och vänd ihop försiktigt.
Häll smeten i formen, ställ in i ugnen och baka av i ca 45 minuter.
Kaffetryffel
1 dl vispgrädde
8 gram kaffebönor
10 gram honung
125 gram choklad (jag använde vanlig fazer, den tycker jag är godast)
25 gram smör
Hacka chokladen.
Koka upp grädden.
Mortla under tiden kaffebönorna.
Häll grädden över bönorna och låt det dra i några minuter.
Sila ner grädden i kastrullen och koka upp igen med honungen.
Slå grädden över chokladen och blanda med en slev/mixerstav till en slät och blank konsitstens.Blanda i smöret tills det smält helt.
Ställ för att svalna (exempelvis på balkongen).
Dulce de leche-kräm*
100 gram smör
2½ dl florsocker
200 gram philadelphia
½ burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt.
Vispa philadelphiaosten klumpfri i en annan bunke.
Vispa i philadelphian och dulcen tills allt är blandat.
Ställ svalt.
Chokladmarängsmörkräm**
150 gram ättvita (ca 5 st)
5 gram citronsaft
350 gram socker
175 gram vatten
500 gram smör
160 gram mörk choklad
Smält chokladen och låt den svalna något.
Vispa ättvitorna luftiga med citronsaften.
Koka upp vatten och socker i en kastrull till 122 grader.
Under fortsatt vispning av äggvitorna, slå sockerlagen över.
Vispa marängen tills den svalnat på medelhastighet.
Vispa i det rumsvarma och mjuka smöret.
Vänd i chokladen och blanda jämn.
Själva monteringen tänkte jag inte skriva ut så utförligt. Kaffetryffeln är ju tyngst så den fick vara längst ner. Jag spritsade en ring av smörkräm på varje botten, och spacklade hela tårtan med samma kräm.
Jag är väldigt nöjd med smaken på fyllningarna, särskilt tryffeln. Mums!
* Recept på vaniljfrosting hämtat ur boken "En nypa socker".
** Recept hämtat ur boken "277 sorters kakor".
4 oktober 2015
19 september 2015
Kolakakor x 2
Idag blev det två sorters kolakakor. Superenkelt och supergott!
150 gram smör
1 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
3½ dl vetemjöl (för chokladsmak; 3 dl vetemjöl, ½ dl kakao)
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver (och kakao) och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda ihop till en smidig deg.
Dela degen i två, rulla ut längder ungefär lika långa som plåten och platta till dem lite.
Baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Skär dem i snea bitar medan de är varma. Låt svalna och förvara i burk.
18 september 2015
4 september 2015
27 augusti 2015
Ebbas fik
Mitt andra cafébesök i Helsingborg var på kultförklarade Ebbas fik! Och jösses, inredningen var så otroligt fin! Det fanns något att titta på och beundra precis överallt. Jag ville ta med mig allt hem.
Själva fikabrödet var lite upp och ner. Brownien var helt otroligt god. Den godaste jag ätit faktiskt. Kanske lite, lite väl kladdig. Men smaken var perfekt. Nötterna i gav en god crunch. En rejäl bit kostade 34 kronor.
Kakan hette chokladtrippel och var en chokladmördegskaka med vit, ljus och mörk choklad i och ringlad uppepå. Den var ganska torr och tråkig. God chokladsmak dock. En jättestor kaka kostade 26 kronor.
Rallykakan var med smak av hasselnötter och choklad, med ett rejält lager nutella på toppen. Den var god, men tyvärr mest mastig. Den kostade 34 kronor.
Med tanke på storleken på bakverker var de mycket prisvärda. Dock var de nästan för stora, i alla fall om man inte är superhungrig. Men bara inredningen gör att jag vill komma tillbaka. Jag är sugen på att testa en hamburgare, som serveras i en liten bil i papp.
In och kika på deras hemsida, bums!
http://ebbasfik.se/index.html
Conditori två systrar
Vi bodde granne med ett fint litet ställe i Helsingborg som jag ville prova. Utbudet var ganska lagom stort, och jag hann smaka två bullar, och en sorts varm macka, kallad en sjöbuse. Den var jättegod! Såg ut som en ihopvikt pizza ungefär, fylld med tomat, ost och skinka tror jag.
Bullarna jag smakade var en kanel- respektive kardemummabulle. Kanelbullen såg ganska tråkig ut men var jättegod! Inte en gnutta torr och generöst med kanelfyllning. Kardemummabullen var inte lika bra, lite torrare. Men även den var god.
Inredningen var ganska traditionell kondis, med fina gamla detaljer. Vi satt aldrig där och fikade tyvärr, men deras uteservering i en liten minipark med några träd såg mycket mysig ut.
De hade paketerat sina småkakor i fina små bruna askar. Det skulle bli en fin födelsedagspresent eller julklapp.
Har jag vägarna förbi besöker jag säkert detta lilla ställe igen.
26 augusti 2015
Lakritspulver
När jag var i Helsingborg köpte jag ett ekologiskt lakritspulver från Renée Voltaire; 60 gram för 40 kronor. Jag har aldrig varit ett stort fan av lakrits, men på sista tiden har jag blivit nyfiken på att baka med lakrits. Och göra godis! Jag planerar att göra lakritskolor, och kanske lakritstryffel. Men det blir nog framåt jul.
Appropå jul, så är jag redan i farten med att planera mina julbak. Listan är redan lång, och en gissning är väl att jag inte kommer hinna med ens hälften. Men så mycket som möjligt i alla fall. Den listan kanske kommer upp här när december närmar sig.
Blandade bakbilder
Nu har det blivit ett jättelångt uppehåll här på bloggen igen, men jag har haft lite problem med min dator. Nu ska jag dock försöka uppdatera lite bättre. Så länge bjuder jag på lite blandade bilder från sommaren.
25 juli 2015
Glass i stora lass!
Jag fyllde år i tisdags, och idag kom familjen hit på lite fika. Jag stod för dessert och tårta! Jag fick en glassmaskin när jag fyllde år, så jag passade på att inviga den och göra två sorters glass; vanilj och saffran. Jag gjorde också rånskålar av farmors recept på gorån.
Grundrecept på glass
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 dl strösocker
Smaksättning
½ gram saffran i ca 2 tsk rom
1 vaniljstång
Mät upp vispgrädda och mjölk i en kastrull.Blanda i antingen saffran + rom, eller urskrapade frön från en vaniljstång, plus resten av stången.
Vispa lite för att få ur alla frön ur vaniljstången.
Koka upp.
Vispa undet tiden upp äggulor och strösocken i en bunke till en ljusgul och fluffig smet.
När första bubblan syns i gräddsmeten, häll den ner i bunken med äggsmet under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Sjud smeten tills den börjar tjockna. Den ska upp till 84 grader, men har du ingen termometer kan du gå efter konsistensen. Se till att röra i botten hela tiden så att det inte bränns!
Sila smeten och kör den sedan i glassmaskinen enligt anvisningar (spara vaniljstången, skölj av och torka så kan du göra vaniljsocker av den!).
Häll över glassen i en burk och förvara i frysen.
_________________________________________________________________________________
Rullrån, eller gorån, är det bakverk jag minns mest från farmor. Jag har försökt göra dem någon gång tidigare, men brände nästan av mina fingrar och gav upp. Den här gången hade jag på mig fodrade fingervantar! Receptet är farmors egna, jag har det skrivet i blyerts på en bit papper. Jag använde receptet både till rullrån och rånskålar.
Gorån
3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör
2½ dl vetemjöl
Värm rånjärnet.
Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa i det smälta smöret.
Blanda i vetemjöl.
Häll ett kaffemått smet i järnet och grädda tills rånet fått svag färg i kanterna.
För rullrån; Rulla runt en pinne, eller bara med fri hand.
För rånskålar; Lägg rånet över en liten kopp, och tryck ner kanterna med en annan större kopp.
Låt svalna innan glassen läggs i, eller de läggs i en burk.
Mums!
18 juli 2015
Kardemummabullar
Spenderade en självsam fredag med att baka kardemummabullar. Jag använde inget ägg, och hälften så mycket jäst som jag brukar, för det fanns bara en jästkub hemma. Så det fick ta lite längre tid istället. Försökte också hålla degen så kall som möjligt för att den skulle vara lite mer lättjobbad. Jag är nöjd med resultatet. Det blev nog de finaste hemmabullarna jag gjort faktiskt. Jättegoda också såklart.
10 juli 2015
Minimaränger
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
En skvätt citronsaft
Ev karamellfärg
Sätt ugnen på 50 grader.
Vispa äggvitorna och citronsaften till ett tjockt skum över vattenbad.
Blanda strösocker och vaniljsocker och vispa i det lite i taget.
Färga eventuellt med lite karamellfärg.
Vispa tills marängen är rumstempererad.
Häll smeten i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa ut figurer i valfri storlek.
Grädda i 2 timmar, låt sedan gärna plåtarna stå inne i eftervärmen under natten.
8 juli 2015
Tigermuffins med dajm
Regn och tristess leder som vi alla vet till bakning. Och idag blev det muffins för första gången på jättelänge. Smaksatta med vanilj, kakao och dajm. Mums!
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl rapsolja
2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
150 gram hackad dajm
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Vispa i mjölk och olja.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd sedan ner det i smeten.
Dela smeten i två bunkar och blanda i kakao i den ena.
Blanda i dajmen jämnt fördelat i bägge smetarna.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
Grädda i 10-12 minuter.
4 juli 2015
Filmjölkslimpa
5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl havrekli
1½ dl rågsikt
1½ dl linfrön
1½ dl rågflingor
1 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
1½ dl mörk sirap
Sätt ugnen på 175 grader.
Olja och mjöla två avlånga formar.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Häll i filmjölk och sirap och blanda ihop till en lös deg.
Fyll smeten i formarna med blöta händer.
Platta till och häll på lite extra mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme, eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.
Får bröden för mycket färg, lägg på en bit folie.
Ta ut och låt svalna under bakduk.
Jag utgick från receptet i Johanna Westmans bok 'Första kokboken' men ändrade det efter vad jag hade hemma.
3 juli 2015
Min skolvecka
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)