4 juli 2015

Filmjölkslimpa




5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl havrekli
1½ dl rågsikt
1½ dl linfrön
1½ dl rågflingor
1 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
1½ dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Olja och mjöla två avlånga formar.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Häll i filmjölk och sirap och blanda ihop till en lös deg.
Fyll smeten i formarna med blöta händer.
Platta till och häll på lite extra mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme, eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.
Får bröden för mycket färg, lägg på en bit folie.
Ta ut och låt svalna under bakduk.


Jag utgick från receptet i Johanna Westmans bok 'Första kokboken' men ändrade det efter vad jag hade hemma.