25 juli 2015

Glass i stora lass!


Jag fyllde år i tisdags, och idag kom familjen hit på lite fika. Jag stod för dessert och tårta! Jag fick en glassmaskin när jag fyllde år, så jag passade på att inviga den och göra två sorters glass; vanilj och saffran. Jag gjorde också rånskålar av farmors recept på gorån.




Grundrecept på glass
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 dl strösocker

Smaksättning
½ gram saffran i ca 2 tsk rom
1 vaniljstång


Mät upp vispgrädda och mjölk i en kastrull.Blanda i antingen saffran + rom, eller urskrapade frön från en vaniljstång, plus resten av stången.
Vispa lite för att få ur alla frön ur vaniljstången.
Koka upp.
Vispa undet tiden upp äggulor och strösocken i en bunke till en ljusgul och fluffig smet.
När första bubblan syns i gräddsmeten, häll den ner i bunken med äggsmet under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Sjud smeten tills den börjar tjockna. Den ska upp till 84 grader, men har du ingen termometer kan du gå efter konsistensen. Se till att röra i botten hela tiden så att det inte bränns!
Sila smeten och kör den sedan i glassmaskinen enligt anvisningar (spara vaniljstången, skölj av och torka så kan du göra vaniljsocker av den!).
Häll över glassen i en burk och förvara i frysen.


_________________________________________________________________________________


Rullrån, eller gorån, är det bakverk jag minns mest från farmor. Jag har försökt göra dem någon gång tidigare, men brände nästan av mina fingrar och gav upp. Den här gången hade jag på mig fodrade fingervantar! Receptet är farmors egna, jag har det skrivet i blyerts på en bit papper. Jag använde receptet både till rullrån och rånskålar.




Gorån
3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör
2½ dl vetemjöl

Värm rånjärnet.
Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa i det smälta smöret.
Blanda i vetemjöl.
Häll ett kaffemått smet i järnet och grädda tills rånet fått svag färg i kanterna.
För rullrån; Rulla runt en pinne, eller bara med fri hand.
För rånskålar; Lägg rånet över en liten kopp, och tryck ner kanterna med en annan större kopp.
Låt svalna innan glassen läggs i, eller de läggs i en burk.


Mums!