19 augusti 2014

Ännu mera bullar


Det blev två sorters bullar idag, vanilj- och kokos, och kanel. Hade ingen mjölk hemma så jag använde vatten. Tyckte inte det gjorde någon skillnad på varken degkvaliteten eller smaken. Men det går såklart att använda mjölk istället. En av mina klasskompisar berättade att hon använt äppeljuice i sina bullar, det tyckte jag lät jättespännande! Måste testa någon gång!



































100 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk stötta kardemummakärnor
3 dl socker
2 ägg
300 gram mjukt smör
Nypa salt
ca 20 dl vetemjöl

200 gram smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Kokosflingor
1 msk kanel  (tillsätts till den andra deghalvan)

Smula jästen i en bunke, och lös den med ljummet vatten.
Blanda i stötta kardemummakärnor, socker, ägg mjukt smör och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och jobba degen i maskin tills den känns elastisk.
Låt jäsa under duk i ca en timme.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar.
Kavla ut den ena till en platta, bred på fyllningen och strö över kokosflingor. Vik den bortersta sidan mot dig, så att den täcker halva degplattan, vik sedan den sidan som är mot dig över den första fliken. (Jättesvårt att förklara bra, men det ska bli som ett treslag)
Skär ut remsor av degen, tvinna dem och "knyt ihop" och lägg i formar. Lägg sedan formarna i en muffinsplåt, och låt jäsa under duk i 45 minuter.
Blanda i kanelen i smörblandningen och upprepa proceduren med den andra deghalvan.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 10-12 minuter.





Jättegoda och safiga!