4 september 2015

27 augusti 2015

Ebbas fik


Mitt andra cafébesök i Helsingborg var på kultförklarade Ebbas fik! Och jösses, inredningen var så otroligt fin! Det fanns något att titta på och beundra precis överallt. Jag ville ta med mig allt hem.

Själva fikabrödet var lite upp och ner. Brownien var helt otroligt god. Den godaste jag ätit faktiskt. Kanske lite, lite väl kladdig. Men smaken var perfekt. Nötterna i gav en god crunch. En rejäl bit kostade 34 kronor.
Kakan hette chokladtrippel och var en chokladmördegskaka med vit, ljus och mörk choklad i och ringlad uppepå. Den var ganska torr och tråkig. God chokladsmak dock. En jättestor kaka kostade 26 kronor.
Rallykakan var med smak av hasselnötter och choklad, med ett rejält lager nutella på toppen. Den var god, men tyvärr mest mastig. Den kostade 34 kronor.

Med tanke på storleken på bakverker var de mycket prisvärda. Dock var de nästan för stora, i alla fall om man inte är superhungrig. Men bara inredningen gör att jag vill komma tillbaka. Jag är sugen på att testa en hamburgare, som serveras i en liten bil i papp.






In och kika på deras hemsida, bums!
http://ebbasfik.se/index.html


Conditori två systrar


Vi bodde granne med ett fint litet ställe i Helsingborg som jag ville prova. Utbudet var ganska lagom stort, och jag hann smaka två bullar, och en sorts varm macka, kallad en sjöbuse. Den var jättegod! Såg ut som en ihopvikt pizza ungefär, fylld med tomat, ost och skinka tror jag.
Bullarna jag smakade var en kanel- respektive kardemummabulle. Kanelbullen såg ganska tråkig ut men var jättegod! Inte en gnutta torr och generöst med kanelfyllning. Kardemummabullen var inte lika bra, lite torrare. Men även den var god.
Inredningen var ganska traditionell kondis, med fina gamla detaljer. Vi satt aldrig där och fikade tyvärr, men deras uteservering i en liten minipark med några träd såg mycket mysig ut.
De hade paketerat sina småkakor i fina små bruna askar. Det skulle bli en fin födelsedagspresent eller julklapp.

Har jag vägarna förbi besöker jag säkert detta lilla ställe igen.






26 augusti 2015

Lakritspulver


När jag var i Helsingborg köpte jag ett ekologiskt lakritspulver från Renée Voltaire; 60 gram för 40 kronor. Jag har aldrig varit ett stort fan av lakrits, men på sista tiden har jag blivit nyfiken på att baka med lakrits. Och göra godis! Jag planerar att göra lakritskolor, och kanske lakritstryffel. Men det blir nog framåt jul.

Appropå jul, så är jag redan i farten med att planera mina julbak. Listan är redan lång, och en gissning är väl att jag inte kommer hinna med ens hälften. Men så mycket som möjligt i alla fall. Den listan kanske kommer upp här när december närmar sig.

Blandade bakbilder


Nu har det blivit ett jättelångt uppehåll här på bloggen igen, men jag har haft lite problem med min dator. Nu ska jag dock försöka uppdatera lite bättre. Så länge bjuder jag på lite blandade bilder från sommaren.










25 juli 2015

Glass i stora lass!


Jag fyllde år i tisdags, och idag kom familjen hit på lite fika. Jag stod för dessert och tårta! Jag fick en glassmaskin när jag fyllde år, så jag passade på att inviga den och göra två sorters glass; vanilj och saffran. Jag gjorde också rånskålar av farmors recept på gorån.




Grundrecept på glass
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 dl strösocker

Smaksättning
½ gram saffran i ca 2 tsk rom
1 vaniljstång


Mät upp vispgrädda och mjölk i en kastrull.Blanda i antingen saffran + rom, eller urskrapade frön från en vaniljstång, plus resten av stången.
Vispa lite för att få ur alla frön ur vaniljstången.
Koka upp.
Vispa undet tiden upp äggulor och strösocken i en bunke till en ljusgul och fluffig smet.
När första bubblan syns i gräddsmeten, häll den ner i bunken med äggsmet under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Sjud smeten tills den börjar tjockna. Den ska upp till 84 grader, men har du ingen termometer kan du gå efter konsistensen. Se till att röra i botten hela tiden så att det inte bränns!
Sila smeten och kör den sedan i glassmaskinen enligt anvisningar (spara vaniljstången, skölj av och torka så kan du göra vaniljsocker av den!).
Häll över glassen i en burk och förvara i frysen.


_________________________________________________________________________________


Rullrån, eller gorån, är det bakverk jag minns mest från farmor. Jag har försökt göra dem någon gång tidigare, men brände nästan av mina fingrar och gav upp. Den här gången hade jag på mig fodrade fingervantar! Receptet är farmors egna, jag har det skrivet i blyerts på en bit papper. Jag använde receptet både till rullrån och rånskålar.




Gorån
3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör
2½ dl vetemjöl

Värm rånjärnet.
Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa i det smälta smöret.
Blanda i vetemjöl.
Häll ett kaffemått smet i järnet och grädda tills rånet fått svag färg i kanterna.
För rullrån; Rulla runt en pinne, eller bara med fri hand.
För rånskålar; Lägg rånet över en liten kopp, och tryck ner kanterna med en annan större kopp.
Låt svalna innan glassen läggs i, eller de läggs i en burk.


Mums!

18 juli 2015

Kardemummabullar


Spenderade en självsam fredag med att baka kardemummabullar. Jag använde inget ägg, och hälften så mycket jäst som jag brukar, för det fanns bara en jästkub hemma. Så det fick ta lite längre tid istället. Försökte också hålla degen så kall som möjligt för att den skulle vara lite mer lättjobbad. Jag är nöjd med resultatet. Det blev nog de finaste hemmabullarna jag gjort faktiskt. Jättegoda också såklart.




10 juli 2015

Minimaränger




3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
En skvätt citronsaft
Ev karamellfärg

Sätt ugnen på 50 grader.
Vispa äggvitorna och citronsaften till ett tjockt skum över vattenbad.
Blanda strösocker och vaniljsocker och vispa i det lite i taget.
Färga eventuellt med lite karamellfärg.
Vispa tills marängen är rumstempererad.
Häll smeten i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa ut figurer i valfri storlek.
Grädda i 2 timmar, låt sedan gärna plåtarna stå inne i eftervärmen under natten.

8 juli 2015

Tigermuffins med dajm


Regn och tristess leder som vi alla vet till bakning. Och idag blev det muffins för första gången på jättelänge. Smaksatta med vanilj, kakao och dajm. Mums!




4 ägg
2 dl strösocker
1 dl rapsolja
2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
150 gram hackad dajm

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Vispa i mjölk och olja.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd sedan ner det i smeten.
Dela smeten i två bunkar och blanda i kakao i den ena.
Blanda i dajmen jämnt fördelat i bägge smetarna.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
Grädda i 10-12 minuter.

4 juli 2015

Filmjölkslimpa




5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl havrekli
1½ dl rågsikt
1½ dl linfrön
1½ dl rågflingor
1 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
1½ dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Olja och mjöla två avlånga formar.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Häll i filmjölk och sirap och blanda ihop till en lös deg.
Fyll smeten i formarna med blöta händer.
Platta till och häll på lite extra mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme, eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.
Får bröden för mycket färg, lägg på en bit folie.
Ta ut och låt svalna under bakduk.


Jag utgick från receptet i Johanna Westmans bok 'Första kokboken' men ändrade det efter vad jag hade hemma.

3 juli 2015

Min skolvecka


 Den här veckan har bjudit på packande av 1000 chokladpraliner, tillverkning av biskvier och bakande av 55 bergisfrallor, och sedan bre och lägga pålägg på alla. Ganska mycket packande och pysslande den här veckan alltså, men sånt är också kul.







30 juni 2015

Italiensk middag




Alltså mums! Så god middag ikväll! Mozarellafyllda frikadeller i tomatsås med pasta och parmesan. Yum!

26 juni 2015

Konditoribetyg!


Jag fick B i konditorikurserna! Och jag är jättenöjd! Wiho!!











Baka baka!


Igår hade jag och två andra lärlingar ansvaret för avbakningen på skolans bageri. Det var väldigt nervöst innan men jag tycker vi lyckades bra. Vi bakade två sorters levain, olivbröd och fem sorters bullar. Bullarna fick beröm av kunder, kanske för att de var så stora. De blev lite, lite överjästa, men ändå jättefina. Och jag smakade några av dem, och de var goda också.






23 juni 2015

Moussebakelser


Fina blåbärsmoussebakelser med några hallon på, från skolan igår.



13 juni 2015

Bak i skolan


I torsdags var jag tillbaka på skolan. Jag ska läsa sista bagerikursen där, och det ska bli jättekul faktiskt!




1 juni 2015

Ciabatta


Återigen väldigt länge sedan jag uppdaterade här på bloggen. Det har varit lite rörigt och jag har inte bakat så mycket hemma. Men nu hoppas jag komma igång lite när sommaren är här.
Igår bakade jag supergott och enkelt ciabattabröd. Det tog knappt en timme.

12 bröd
50 gram blå jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
3 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, olivoljan och saltet.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, och jobba i maskin med degkrokar 12-15 minuter tills degen släpper bunkens kanter och känns elastisk.

Dela degen i två bitar, lägg på varsin plåt och platta ut till ett par centimeters tjocklek.
Mjöla och låt jäsa under bakduk 45 minuter.
Sätt ugnen på  250 grader.
Dela varje degplatta i sex bitar och dela de lite från varandra.
Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen, spraya lite vatten och grädda i 11 minuter.
Låt svalna på galler.





15 maj 2015

Tartletter



4 maj 2015

Praktikbilder som vanligt


Nu var det jättelänge sedan jag skrev här igen. Men praktiken rullar på. Väldigt roliga uppgifter som vanligt!