2 april 2017

Junis prinsesstårta


Jag fick en beställning av Stinas bonusdotter Juni på en rosa, hjärtformad födelsedagstårta till hennes 4-årskalas. Fyllningen som önskades var en klassisk prinsesstårtsfyllning, dvs. hallonsylt, vaniljkräm och grädde. 

Men! Ska vi vara petiga så innehöll orginalprinsesstårtan från tidigt 1900-tal ingen sylt, utan endast vaniljkräm och grädde. När du lägger till sylt blir det istället en operatårta. Men när gemene man tänker på en prinsesstårta förväntar den sig nog att få en god sylt. Så jag väljer att kalla detta en prinsesstårta ändå.

Hade det varit sommar och jag kunnat få tag på svenska hallon hade jag kokat egen hallonsylt. Men nu fick jag välja en ekologisk och fairtrade-sylt som var väldigt god.




Anslag
300 gram ägg 
150 gram strösocker
180 gram vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smörj och kraga en form à ca 20 cm.
Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, i ca 10 minuter.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Sikta och vänd ner i äggsmeten försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Testa med en sticka.
När du tar bottnen ur ugnen, lägg genast en plåt ovanpå, och vänd alltihop upp och ner. Låt sedan kallna.



Vaniljkräm
500 gram röd mjölk
1 vaniljstång
120 gram äggula
125 gram socker
40 gram maizena
25 gram smör

Häll upp mjölken i en kastrull.
Dela och skrapa ur vaniljstången och ha i både frön och stång i mjölken.
Vispa upp ägg, strösocker och maizena till en fluffig smet i en bunke.
Koka upp mjölken, och häll den försiktigt över äggsmeten under konstant vispning.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försktigt tills krämen tjocknar.
Ha plattan på låg till medelhög värme, och rör om hela tiden för att krämen inte ska brännas vid eller skära sig!
Häll krämen genom en sil ner i en bunke, och blanda i smöret.
Plasta in, och kyl ner krämen så snabbt som möjligt.
Skölj av och spara resterna av vaniljstången. Låt torka och mixa sedan med strösocker, så får du eget vaniljsocker!





Sätta ihop tårtan
Anslag
Hallonsaft
Hallonsylt
Vaniljkräm
Vispgrädde
Marsipan

Dela anslaget i tre tårtbottnar.
Pensla varje botten med lite outspädd hallonsaft.
Lägg en botten på en tårtbricka och bred på hallonsylt.
Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm.
Lägg på den sista botten.
Lägg kallt i ett dygn så att den får gotta till sig.

Vispa grädden så att den går att breda ut på tårtan utan att den rinner av. 
Skulle du råka vispa grädden för hårt, blanda i lite ovispad grädde och rör om.
Bred först ett lager grädde över hela tårtan så att den täcks ordentligt. 
Lägg sedan på ett ca 5 cm tjockt lager grädde ovanpå tårtan, och jämna till.

Knåda marsipanen smidig.
Strö lite florsocker på bakbordet och ovanpå marsipanen.
Kavla ut till ca 3 mm tjocklek.
Rulla upp marsipanen på kaveln eller ta upp den med händerna och lägg den över tårtan. 
Stryk på översidan så att den blir slät, och sedan längs de övre kanterna där det lätt spricker.
Sträck marsipanen med lätt hand och fortsätt runt hela tårtan så det inte blir några veck. 
Använd en pizzaslicer för att skära bort överflödig marsipan.
Knåda ihop den överblivna marsipanen direkt och plasta in.





Dekorera tårtan på valfritt sätt. Klassiskt är ju en florsockerpudrad tårta med en ros i mitten. Eller en spritsad text med blomman lite på sidan. Jag valde att göra guldfärgade bokstäver i sockerpasta och en guldig ros i marsipan.

Jag gjorde ett fjärilsmönster i marsipanen med en kavel innan jag täckte tårtan. Det var första gången jag testade det, och det blev mycket fint måste jag säga.







Grattis Juni på 4-årsdagen!