20 april 2017

Hittepåbröd nr 1


Få saker är så goda som en skiva nybakat bröd med smör på, inte sant? Jag blandade några mjölsorter och resultatet blev ett saftigt och gott bröd med seg skorpa. Jag hade inget recept, utan gick efter konsistens. Jag har dock försökt skriva ner ungefärliga mängder.





1 l kallt vatten
20 gram jäst 
600 gram vetemjöl
100 gram grovt rågmjöl
400 gram rågsikt
2 tsk havssalt

Lös jästen i vattnet i en bunke.
Knåda i lite mjöl i taget och bearbeta i maskin ca 10 minuter.
Häll i saltet och kör ytterligare 5 minuter.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp upp degen.
Mjöla degen, och dela den i fyra bitar för lite mindre limpor, eller två för lite större. 
Flytta försiktigt över bröden till en plåt, antingen mjölad eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader, och ställ in en ugnsfast form med vatten i botten av ugnen.
Snitta bröden om du vill.
Sätt in bröden och sänk ugnsvärmen till 225 grader.
Grädda i ca 20 minuter, tills brödens innertemperatur är 98 grader.
Ta ut bröden och låt svalna på galler.






Ha en fin torsdag!