3 april 2017

Äppelpaj med vaniljglass


Idag bakade jag en riktig klassisker, som egentligen passar bättre på hösten. Men jag kunde inte låta bli. En äppelpaj är ju lika fantastiskt god året om. Särskilt när man äter den ljummen med vaniljglass eller grädde. 

Recept på en god vaniljglass!





1 dl vetemjöl
3 dl havregryn
½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk malda kardemummakärnor
100 gram kallt smör

3 stora äpplen
1 dl strösocker
1 msk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en pajform, ca 26 cm i diameter.
Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och kardemummakärnor.
Häll i sirapen och smöret skuret i små kuber. 
Nyp ihop till en deg.
Kärna ur äpplena och dela dem på hälften.
Skär i ca ½ cm tjocka skivor, och halvera sedan dem.
Blanda strösocker och kanel i en bunke och vänd äpplena i blandningen.
Lägg äppelskivorna i pajformen.
Smula över degen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.





Mums! 
Ha en fin vecka