12 november 2016

Farsdagstårta


Jag fick en beställning på en farsdagstårta från en danskompis. Det enda önskemålet var hallon. Eftersom jag har så god callebautchoklad hemma ville jag göra en god chokladmousse. Tårtan blev till slut en mörk chokladmoussetårta med hasselnötsdacquoisebotten och vaniljmarinerade hallon. 

Den typ av chokladmoussetårta jag lärde mig göra under min utbildning består av tre delar; en pâtè á bomb, smält choklad och löst vispad grädde. Pâtè á bomb är en äggsmet som man vispar med en het sockerlag. Den kan göras med både äggula och -vita. Till chokladmousse använder man äggulan eftersom den är krämigare, och till fruktmousser använder man äggvitan. Till mörk chokladmousse, den jag använde till denna tårtan, behövs inget gelatin eftersom den mörka chokladen stelnar själv.

Det är egentligen inte så svårt att göra moussetårta hemma, men det tar tid och man behöver vara noggrann med vikterna. Och förbereda ordentligt. Dacquoisebotten och hallonfyllningen kan du med fördel förbereda dagen innan. 





Hasselnötsdacquoise

100 gram äggvita
40 gram strösocker
100 gram malda hasselnötter
120 gram florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda hasselnötter och florsocker.
Vispa upp äggvita och strösocker till en fast och glansig maräng.
Vänd i nötblandningen.
Spritsa ut en cirkel på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter, tills ytan fått färg.

Ta ut och skär bort kanterna så att bottnen blir något mindre än tårtringen.
Lägg kallt.


Vaniljmarinerade hallon
100 gram vatten
100 gram strösocker
1 vaniljstång
225 gram frysta hallon

Lägg hallonen i en skål.
Väg upp vatten och socker i en kastrull.
Dela vaniljstången, skrapa ur den och lägg fröna i kastrullen.
Koka upp sockerlagen och slå den över hallonen.
Blanda så alla hallon täcks och plasta in.


Mörk chokladmousse
200 gram mörkt muscovadosocker
40 gram vatten
50 gram ägg
100 gram äggula
275 gram mörk choklad
380 gram vispgrädde

Väg upp äggen i köksassistensens bunke.
Väg upp muscovadosockret och vattnet i en kastrull och koka upp.
När sockret nått 110 grader, vispa äggen till fluffiga.
När sockret nått 125 grader, slå den över äggen under kraftig vispning.
Fortsätt vispa kraftigt under några minuter, sänk sedan hastigheten och vispa tills pâtè á bomben svalnar.
Under tiden, väg upp och sedan smält chokladen i mikron 15 sekunder i taget.
Väg upp grädden och vispa den i en bunke. Konsistensen ska vara som en tjock våffelsmet.
Vispa inte för mycket, då blir moussen övervispad när alla delar blandas samman!
När pâtè á bomben svalnat, vänd försiktigt i den smälta chokladen, lite i taget.
Vänd sist i grädden, och blanda till en jämn mousse.





Sätta ihop tårtan 

Lägg dacquoisebottnen på en tårtbricka med tårtringen runt. 
Lägg ett plastband på insidan.
Spritsa ett lager mousse längs med kanterna utan för botten.
Lägg på ett lager med hallon på botten.
Spritsa ut chokladmoussen upp till kanten av tårtringen.
Ställ tårtan i frysen så att den sätter sig. 
När den satt sig, ta försiktigt bort tårtringen och dra av plastbandet.
Gör dekorationer (se nedan) och dekorera även med hallon om du vill.



Chokladband i mörk choklad

Klipp ett band som är lika långt som tårtans omkrets och lägg på en plan yta.
Smält mörk choklad och häll i en spritspåse.
Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa mönster på plastbandet.
Lägg kallt i ca 30 sekunder.
När ytan inte längre är glansig men fortfarande mjuk, sätt chokladbandet runt den kalla tårtan och tryck försiktigt fast det.
Ställ in tårtan i frysen igen i någon timme, dra sedan försiktigt bort plastbandet.


Vita chokladbokstäver
Smält vit choklad och häll i en spritspåse.
Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa bokstäver på en tallrik eller plåt med bakplåtspapper.
Lägg i frysen tills chokladen stelnar.








Ha en trevlig Fars dag imorgon! ♥