13 november 2015

Två klassiker


Jag fortsatte med julbaket idag. Småkakor stod på schemat. Julen är en perfekt tid för klassiska bakverk tycker jag. Det handlar ju trots allt mycket om tradition. Och dessa två sorters småkakor är verkligen klassiker. Dessutom är de båda jättelätta att göra, och går att frysa.

Hasselnötstopparna hade farmor alltid hemma och smaken ger en ordentlig nostalgikick. Jag har dock valt att rulla mina istället för att klicka ut smeten med skedar. Jag tycker om tuttformen, hehe. De är dessutom glutenfria!




200 gram hasselnötter + extra till garnering
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Mal hasselnötterna (helst i en gammaldags kvarn, det känns mest genuint).
Blanda malda hasselnötter, strösocker och potatismjöl.
Blanda i äggen ett i taget till en lös deg.
Väg upp bollar á 15 gram och lägg på en plåt.
Tryck fast en hasselnöt i varje boll, och baka av i ugnen under ca 8 minuter tills ytan ljusnat och stelnat.





Bondkakor ser ju väldigt enkla ut, nästan tråkiga. Men oj vad de smakar! Väldigt gott och knäckigt, med lite extra crunch och smak av mandlarna.




330 gram vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat + 1 msk vatten
60 gram skållad mandel
200 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka mandeln.
Blanda vetemjöl, strösocker, sirap, bikarbonad utrört i vatten och mandeln.
Hacka samman med smöret, skuret i tärningar, och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i två, forma till rullar, plasta in och lägg i kylen.
När rullarna är kalla och hårda, ta ut och kubba upp lagom stora kakor.
Lägg på en plåt och platta till.
Baka av i ca 8 minuter. Våga ge kakorna ordenligt med färg, då smakar de bättre.'


Recepten är hämtade ur Sju sorters kakor!