19 november 2015

Choklad och nötter


Idag bakades ytterligare två sorters småkakor. En riktig klassiker och en som passar perfekt till julen med sitt snöiga utseende. Båda sorterna är chokladiga, och väldigt, väldigt goda! Receptet till snöbollskakorna är från Leila Lindholm, nötchokladrutorna är hämtade från Sju sorters kakor!




Snöbollskakor
100 gram choklad (70%)
60 gram smör
1½ dl farinsocker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma
120 gram vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1/4 dl mjölk

Strösocker och florsocker till rullning

Smält chokladen och låt svalna lite.
Vispa smör och muscavadosocker krämigt.
Vispa ner ägget, vaniljsockret och kardemumman.
Häll ner den smälta chokladen och vispa i den försiktigt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt, och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda till sist i mjölken.
Lägg den kladdiga degen i plastfolie och låt ligga kallt minst en timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Väg upp bitar á 15 gram och rulla dem till bollar, och platta till lite.
Rulla dem först i strösocker och sedan i riktigt med florsocker.
Lägg på plåt och baka av mitt i ugnen i ca 13 minuter, ytan ska bli krackelerad.


Nötchokladrutor
80 gram vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 gram smör
120 gram strösocker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram nötkärnor/mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjölet med bakpulvret och kakaon.
Vispa matfett, strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt ägget.
Sikta i mjölblandningen och rör ihop till en smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, 25x35 cm.
Strö över nötterna och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut och skär i rutor medan kakan ännu är varm.


Nu är det bara 10 dagar kvar till december!