9 november 2015

Kladdkakans dag


I lördags bjöds det på en redig kladdkaka, det var ju ändå kladdkakans dag. Jag gjorde en klassisk kaka, men med popcorn, saltkolasås och minioreos på toppen. Kolasåsen blev grymt god, och att doppa popcorn i den kan vara bland det godaste som finns! Kakan tyckte jag var lite torr i kanterna, trots att den var perfekt kladdig i mitten. Får kanske experimentera lite med ingredienser och gräddningstider.




Kaka
200 gram smör
4 ägg
2 dl farinsocker
3 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
4 dl vetemjöl
8 tsk kakao
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form och pudra kakao i.
Smält smör och ställ att svalna.
Vispa ihop ägg, farinsocker, strösocker och vaniljsocker.
Blanda i det smälta smöret.
Blanda vetemjöl, kakao och salt, och vänd sedan ned det i smeten.
Häll smeten i formen och baka av i mitten av ugnen 15 - 20 minuter.


Saltkolasås
50 gram socker (farin-/ strö-/ eller muscovadosocker)
50 gram ljus sirap
200 gram grädde
Nypa havssalt

Häll upp socker och sirap i en bredbottnad kastrull, och smält.
Värm upp grädden i en annan kastrull, tills den precis börjar bubbla.
När sockret smält till en karamell med fin färg, häll den heta grädden över, lite i taget.
Rör om hela tiden, tills all grädde är iblandad. 
Blanda i saltet, lite efter behag (en nypa tyckte jag räckte för att balansera upp smakerna).
Smaka av, och låt svalna och tjockna lite innan den används.






Dekorera kakan med popcorn, saltkolasåsen och minioreos när den svalnat!




Popcorn + saltkolasås = ❤❤❤❤❤