Höll till i köket större delen av gårdagen och knåpade ihop ett gäng vaniljbullar, eller tuttbullar som är ett mer passande namn i mitt tycke! De blev väldigt saftiga och goda, med en härlig klick hemkokt vaniljkräm i mitten. Jag utgick från Leilas recept, som vanligt med lite modifikationer.
Detta recept gav mig 32 bullar.
Vetedeg
50 gram röd jäst
3½ dl ljummet vatten
1 msk kardemummakärnor
1½ dl strösocker
200 gram mjukt smör
1 ägg
Nypa salt
11 - 12 dl vetemjöl
Vaniljkräm
5 dl röd mjölk
1 vaniljstång
1½ dl strösocker
7 äggulor
1½ dl Maizena
50 gram smör
Börja med att göra vaniljkrämen.
Dela vaniljstången och skrapa ur den.
Häll mjölken i en kastrull. Värm upp den med kärnorna från den urskrapade vaniljstången, plus hela stången.
Vispa äggulor, strösocker och maizena vitt och fluffigt i en skål.
När mjölken kokat upp, slå den över äggblandningen under konstant vispning, kan vara bra att ha en medhjälpare.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning.
När blandningen tjocknat och den första kokbubblan syns, häll över i en kall skål.
Vispa i smöret, och fortsätt vispa tills smöret smält och krämen är slät.
Ta ur vaniljstången.
Kyl i kylskåp tills bullarna ska fyllas.
Smula jästen i en bunke och lös den med vattnet.
Blanda i socker, stötta kardemummakärnor, ägget, saltet och smöret skuret i tärningar.
Blanda i mjölet lite i taget och arbeta degen med degkrok tills den släpper från bunkens kanter och känns smidig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, det kan ta mellan ca 30 och 60 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och väg upp bitar á 50 gram.
Rundriv/forma till små bollar och lägg på plåtar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa igen, mellan 30 och 50 minuter.
Gör en liten fördjupning i varje bulle med fingret, spritsa sedan ut lite vaniljkräm.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Ta ut bullarna och låt dem svalna något innan de penslas med lite smält smör och rullas i socker (utan att det hamnar socker på vaniljkrämen).
Ät och njut!