14 september 2014

Korgjäst lantbröd


Blev tillfrågad att baka bröd till en fikagrupp på Skeppis till ikväll. Det blev, som alltid när jag bakar bröd, lite av ett experiment. Jag hittade mörkt lantbrödsmjöl på Konsum, och på påsen fanns ett brödrecept som verkade gott. Brödet uppskattades och tog slut snabbt! Kul!



































50 gram blå jäst
1 liter rumsvarmt vatten
50 gram mjukt smör
4 msk brödsirap
3 tsk salt
1 paket (á 1500 gram) mörkt lantbrödsmjöl

Smula jästen i en bunke och lös den med vattnet.
Klicka i smöret och blanda även i sirap och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget, spara ev. lite till utbakningen.
Jobba degen i maskinen ca 4 minuter tills den känns smidig.
Jäs i bunken under bakduk ca 35 minuter.
Mjöla brödkorgarna.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
Rundriv och forma till avlånga limpor/runda bullar och lägg i korgarna för att jäsa.
Sätt ugnen på 225 grader.
"Vält" försiktigt ut bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.










Jag gjorde några små frallor att äta här hemma.