1 januari 2017

Nyårsdessert


Enkel men ändå lyxig dessert som kan varieras nästan hur mycket som helst. I det här receptet har jag använt vit choklad, björnbär och champagne, nyårsafton till ära.




Pannacotta
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
Saften av ½ citron
50 gram vit choklad
3 gelatinblad

Ta fram 5 medelstora glas, eller 10 snapsglas och ställ på en bricka.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Häll vispgrädde, strösocker och citronsaft i en kastrull.
Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Koka upp under omröring.
Ta bort vaniljstången.
När smeten börjar bubbla, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma smeten.
Lägg i chokladen och rör tills allt smält samman.
Häll upp smeten i glasen och ställ kallt för att stelna, antingen i kylen eller frysen.


Björnbärs- och champagnegelé
225 gram frysta björnbär
1 dl strösocker
Saften av ½ citron
2 msk champagne
2 gelatinblad

Lägg björnbär, strösocker och citron i en kastrull och koka upp.
Låt koka på svag värme i 20 minuter.
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Mixa och sila bort kärnor och häll tillbaka i kastrullen.
Häll i champagne och koka upp igen (eller värm försiktigt om du vill ha kvar alkoholen).
Krama vattnet ur gelatinbladen, lägg dem i den varma vätskan och rör om så de smälter.
Låt svalna något.
När pannacottan stelnat på ytan, häll på gelé, ett ca ½ cm tjockt lager.
Låt stå kallt minst ett par timmar så att allt sätter sig ordentligt.
Dekorera med citronmeliss innan servering.





Björnbären kan du byta mot till exempel hallon, blåbär, mango, jordgubbar eller lingon. Alkoholen kan uteslutas helt om du ska bjuda barn på desserten, eller om du helt enkelt inte tycker om smaken. Men du kan också byta champagne mot en smaksatt likör, till exempel Malibu om du vill ha en tropisk touch.

När det finns svenska färska bär är det fint att dekorera med. Kanske en dessert till midsommar?


Ha en fin första dag på det nya året!