Klassiska bullar, som jag gjort i tre varianter. Namnet tuttbullar kommer såklart från bullarnas utseende. Men de kallas också solbullar, seglarbullar och vaniljbullar. De passar perfekt idag på internationella kvinnodagen.
Gör vaniljkrämen först, och gör degen medan den kallnar.
Vaniljkräm
500 gram röd mjölk
1 vaniljstång
120 gram äggula
125 gram socker
40 gram maizena
25 gram smör
Häll upp mjölken i en kastrull.
Dela och skrapa ur vaniljstången och ha i både frön och stång i mjölken.
Vispa upp ägg, strösocker och maizena till en fluffig smet.
Koka upp mjölken, och häll den försiktigt över äggsmeten under konstant vispning.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försktigt tills krämen tjocknar.
Ha plattan på låg till medelhög värme, och rör om hela tiden för att krämen inte ska brännas vid eller skära sig!
Häll krämen genom en sil ner i en bunke, och blanda i smöret.
Plasta in (lägg plasten direkt mot krämen), och kyl ner så snabbt som möjligt.
Fördeg
500 gram kall mjölk eller vatten
40 gram jäst
500 gram vetemjöl
200 gram strösocker
20 gram mortlade kardemummakärnor
Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt vila övertäckt i 30 minuter.
Deg
Fördegen
1 ägg
400 gram vetemjöl
200 gram mjukt smör
Blanda i äggen och mjölet i fördegen.
Arbeta in smöret, och bearbeta i ca 15 minuter till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i ungefär 2 timmar.
Väg bitar á 50 gram, rundriv till bullar, lägg på plåt och platta till något.
Låt jäsa till dubbel storlek, gärna i en avstängd ugn, ca 1½ timme.
Ta ut bullarna och sätt ugnen på 200 grader.
Platta till bullarna igen och tryck till mitten så det blir en grop.
Spritsa vaniljkräm i gropen och lägg eventuellt till sylt.
Vill du ha nutella, klicka i den innan vaniljkrämen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills bullarna är gyllene.
Låt svalna och pudra eventuellt över florsocker innan servering.
I sommar ska jag byta sylten mot färska bär. Jordgubbar och hallon borde bli väldigt gott. 🍓
Ha en fin kvinnodag! 💕