9 mars 2017

Enkla marshmallows


Bli nu inte skrämda av det långa receptet. Det är faktiskt enkelt att göra egna marshmallows. Det kräver bara noggrannhet. 

De går att smaksätta med fruktpuré om du vill ha någon speciell smak. Jag återkommer med ett recept innehållande puré. Det kräver ett lite annorlunda tillvägagångssätt.




7 gelatinblad
180 gram strösocker
40 gram glykos
50 gram vatten
100 gram äggvita
20 gram florsocker
Ev. färg

2 dl florsocker + 2 dl potatismjöl

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Väg upp strösocker, glykos och vatten i en kastrull och koka upp.
Väg upp äggvita och florsocker i assistentens bunke.
När sockermassan nått 100 grader, börja vispa äggvitan till ett fast skum.
När sockermassan når 127 grader, slå den över äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning.
Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kopp i mikron, ca 15 sekunder.
Vispa i det smälta gelatinet i marängsmeten.
Fortsätt vispa på lägre hastighet tills smeten svalnat och är glansig.
Blanda i färg om du vill ha det.
Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll.
Blanda florsocker och potatismjöl och sikta ett jämnt lager på en bricka.
Spritsa ut stränger eller "pluppar" på brickan.
Låt stelna något i rumstemperatur.
Vänd marshmallowsarna i florsocker- och potatismjölsblandningen.
Sikta bort överflödigt "puder".
Förvara i en burk i rumstemperatur.






Perfekt att bjuda barnen på. Lika gott som köpt godis, men utan onödiga tillsatser.