14 oktober 2016

Äppelsnittar


Här kommer ett recept på en riktigt god och höstig kaka med äpple, kanel och hasselnötter. Det går snabbt enkelt att svänga ihop. Degen är en klassisk mördeg, och blir det något över kan du t.ex. göra brysselkex eller andra småkakor med den. Eller klä en pajform och släng ner äpplen blandade med kanel och socker. Om du skär kakorna i lite tjockare skivor passar de perfekt som dessert med vaniljglass eller vaniljkräm.






100 gram strösocker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
2 äggulor
3 äpplen
Strösocker
Kanel
Äggvita
Pärlsocker 
Hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda först vetemjöl och strösocker, och arbeta sedan in smöret till en smulig massa.
Knåda in äggulorna till en smidig deg.
Kavla ut degen till 10 cm breda remsor och lägg på plåt.
Kärna ur och skiva äpplena tunt, och lägg dem i mitten på remsorna, men lämna 2 cm på båda kanterna.
Strö över strösocker och kanel.
Lägg över degkanterna, men inte så att de överlappar varandra.
Pensla degen med äggvita och strö över pärlsocker och hackade hasselnötter.
Grädda mitt i ugnen 15 till 20 minuter tills degen fått lite färg.
Skär till kakor när de är varma, och låt svalna på galler. 






Ha en trevlig helg!