9 oktober 2016

Schwarzwälder kirschtorte


Till folkdansgillets oktoberfest bakade jag tårtor i tysk stil. Den tyska varianten av schwarzwaldtårta kan man säga. Den skiljer sig ordentligt från den svenska, som bara består av marängbottnar, grädde och choklad. Här är det saftiga chokladbottnar och goda körsbär i. Och mina tårtor fick ett mycket tunt lager grädde. Det blir så lätt för mastigt. Smaken är ganska vuxen och inte så söt. Den är enkel att göra och består inte av så många komponenter.







Bottnar
200 gram smör
1000 gram strösocker
480 gram vetemjöl
2 dl hasselnötsmjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
4 dl kakao
4 ägg
6 dl mjölk
1 tsk salt
4 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj två formar á 24 cm och bröa med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Blanda i det smälta smöret, äggen och mjölken till en jämn smet.
Blanda till sist i det kokande vattnet och vispa några minuter.
Häll smeten i formarna och grädda i ca 50 minuter.
Känn med en sticka om bottnarna är klara, det ska inte fastna smet på den.
Ta ut och låt svalna helt innan du plastar in dem och lägger dem kallt över natten innan de ska delas.
Dela varje botten till två bottnar. 
Om kakan är rund upptill, skär bort det runda innan du delar upp den.






Fyllning och dekor
4 dl vispgrädde
1 burk rominlagda körsbär
1 paket cocktailbär
½ mörk chokladkaka á 200 gram

Hacka den halva chokladkakan.
Vispa den kylskåpskalla grädden på låg hastighet för bästa luftighet.
Lägg en botten på en tårtbricka.
Bred på ett tunt lager grädde, inte ända ut i kanten, och lägg på halverade körsbär.
Lägg på nästa botten, och fortsätt med fyllning tills du lagt på sista bottnen.
Spackla på ett tunt lager grädde och ställ tårtan kallt en timme.
Täck tårtan med grädden.
Spritsa "pluppar" av grädde överst.
Ha på den hackade chokladen på sidan av tårtan.
Lägg på cocktailbären precis innan servering.
Bjud gärna på en storslagen servering med tomtebloss!






Ha en trevlig vecka! 🍒