29 november 2023

Århundradets fika-kalas!

För att fira min lärarexamen och 30-årsdag bakade jag 30 sorters fikabröd och bjöd släkt och vänner på århundradets fika-kalas! Det blev en blandning av gamla godingar och några sorter jag inte bakat förut. 



Drömmar (kardemumma, choklad & råg, saffran och dajm), bondkakor, korintpinnar, jitterbuggar, nöttoppar, havrekakor med russin, kokostoppar, napoleonhattar, vridna studenter, browniekakor, schackrutor, kolakakor (citron, choklad & kardemumma och vanilj & havssalt), hallongrottor, oreos, mandelkrokar, havreflarn, giraff- och kattkakor.



Kärleksmums, kokostosca, hasselnötsbrownies, kanelbullar, saffranskaka med citron och mandel, kokoskaka med hallon, kardemummakaka med rabarber, drömtårta och toscakaka.


 


En favorit av de nya kakorna var helt klart vridna studenter. De var jättegoda med knaprig mördeg och smarrig hasselnötsfyllning. De var dessutom roliga att göra. Lite pyssel var det dock för att få till formen.

1 maj 2023

Valborgsdessert

På gårdagens valborgsfirande med dansen ordnade jag desserten. Det blev en kanelstekt sockerkaka med citrumarinerad frukt och lättvispad grädde. Jag har aldrig testat att steka sockerkaka tidigare, men det var väldigt gott! Det blev lite knaprig yta med smörig och god smak. 



18 december 2022

Lussekatter

I år har jag bara tid att baka lussekatter eftersom jag skrivit på mitt examensarbete under december. Lussekatterna är nog det bakverk som ger mest julkänslor, så jag kunde inte vara utan dem. Jag använder mig av Magnus Johanssons recept som ger väldigt saftiga och goda lussekatter. 


5 oktober 2022

Kanelbullens dag!

I år blev det både snäckor och nystan. Jag tog med ett gäng och bjöd lärarna på praktiken vilket var väldigt uppskattat!



23 juli 2022

Choklad-chock!

 

Alla dessa godingar fick jag som en tidig födelsedagspresent av pappa för ett tag sen. Jag har ju något av ett chokladberoende, så det tog inte lång tid innan de började försvinna, en efter en. Jordgubb & vanilj var min favorit, tätt följd av popcorn!

9 juli 2022

Magisk enhörningstårta

Min systerson önskade sig en lila enhörningstårta till sin födelsedag. Såklart han ska få en sån! Det var lite pyssligt att spritsa manen och ögonen i choklad var extra kluriga. Den blev klar till slut och ganska söt om jag får säga det själv! 


20 mars 2022

Emils doptårta

Igår var det dop för min systerson Emil och jag fick äran att göra tårtan. Det blev en fräsch, vårig variant med citronbotten, färskostpannacotta, hallonkräm och passionsfruktsmousse. Jag blev väldigt nöjd, och det blev en jättetrevlig dag också!




3 mars 2022

Semla från S:t Paul bageri

 


Dags för säsongens femte semla från S:t Paul bageri på söder. De är otroligt goda, med perfekt vispad grädde, rostad mandelmassa med bitar och lagom mycket florsocker på locket. Mums!

26 december 2020

Julens kakfat


 På julens kakfat i år fanns peppisar, knäck, tigerdrömmar, nöttoppar, schackrutor, snöbollskakor och kanelhjärtan.

19 december 2020

Schwarzwaldtårta

Jocke har fyllt 30, och vad passar bättre för att fira än hans favorittårta? Det fick bli en liten variant eftersom vi inte kunde bjuda in till något firande.



18 december 2020

Pistagebrownie med saffranspannacotta

 En lyxig julbakelse med pistagebrownie och vispad saffranspannacotta. Passar perfekt på julafton! Både brownien och pannacottan kan förberedas några dagar i förväg.



Pistagebrownies

250 gram brynt smör
2 dl kakao
4 ägg
1 dl nutella
4½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade pistagenötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en fyrkantig form (ca 20x30cm) och "bröa" med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret, bryn det sakta, och blanda i kakaon.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda ner smörblandningen, mjölblandningen, nutella och nötter i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Ta ut och låt svalna innan du ställer den i kylen några timmar innan du skär upp den.
Skär upp i rektangulära bitar när kakan stelnat.

Pannacotta

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
½ gram saffran
50 gram vit choklad

Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Häll vispgrädde, strösocker och citronsaft i en kastrull.
Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Stöt saffranet i en mortel och tillsätt det i kastrullen.
Koka upp under omröring.
Ta bort vaniljstången.
När smeten börjar bubbla, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma smeten.
Lägg i chokladen och rör tills allt smält samman.
Häll upp smeten i en bunke och ställ kallt för att stelna i kylen.
När smeten stelnat, vispa den fluffig och fyll i en spritspåse.
Spritsa pannacottan med stjärntyll på browniebitarna och dekorera med strössel-snöflingor och granatäppelkärnor, eller något annat du tycker är fint!


❤️

 Lycka till med julbaket! ❤️

13 december 2020

Årets pepparkakshus


 Det blev ett snirkligt litet pepparkakshus i år! Tillsammans med ett luciatåg blev det perfekt!

30 mars 2019

Junis godistårta

Min systerdotter Juni fyller snart 6 år och önskade sig en godistårta. Jag bakade en tårta med godis i massor, en gömd regnbåge och en hemlig pengagömma. 




Visst blev den gullig? 

5 juli 2018

Saft!



Oj, snart ett halvår sedan jag uppdaterade här. Jag har haft fullt upp med skolan hela våren, och inte hunnit baka så mycket alls. Men nu under sommaren har jag lite mera fritid, och kanske hinner lägga upp lite inlägg då och då.  

Jag har redan hunnit göra fyra olika sorters saft; fläderblom, rallarros, syrén och rabarber. Jag utgår från ett recept med lika delar strösocker och vatten, plus citron. Mängderna beror på hur mycket blommor/frukt du har. Jag använde 1,5 kg till ungefär 20 blomklasar och 1 kg rabarber, och 2 stycken citroner.





Börja med att skölja blommorna/skära rabarbern i bitar (med skalet kvar - de ger fin färg). 
Lägg i en kastrull. 
Skiva citronen tunt och lägg ner bland blommor/frukt. 
Koka upp strösocker och vatten i en annan kastrull och häll över blommorna/frukten. 
Blanda runt lite och ställ in i kylen när det svalnat. 
Låt stå 2-5 dagar. 
Sila ner saften i en kastrull och koka upp.
Låt koka några minuter och ta under tiden bort skummet som flyter till ytan.
Desinficera flaskorna genom att koka dem ett par minuter i en kastrull eller hälla i kokande vatten och låta stå ett par minuter. 
Töm flaskorna på vattnet och häll i den varma saften och stäng direkt.
Oöppnade flaskor kan förvaras i rumstemperatur, öppnade ska hållas i kylen.









Perfekt att svalka sig med under de varma sommardagarna som kommer! 🍹

26 december 2017

21 december 2017

Nötcigarrer


En klassisk småkaka med roligt utseende. Kombon hasselnötter och choklad funkar alltid! 







125 gram hasselnötter
175 gram smör
80 gram strösocker
180 gram vetemjöl
20 gram mjölk
Mörk choklad 

Sätt ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötterna till ett mjöl.
Vispa ihop smör och strösocker.
Blanda i malda hasselnötter och vetemjöl, och till sist mjölken, och arbeta ihop till en deg.
Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär ca 5 cm långa bitar.
Lägg bitarna på plåt och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt kallna.
Smält chokladen och doppa ena änden av kakorna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper tills chokladen stelnat. 
Förvara i burk.



Bara 3 dagar kvar till jul! 🎄

19 december 2017

18 december 2017

"I år tar jag knäcken"


Ett måste i jul är ju knäcken, och ikväll blev det ett gäng. Alltid lite krångligt att få till rätt temperatur och hälla smeten i formarna, men att välta formar och bränna sig hör ju till lite. Gott blir det i alla fall. 







2 dl strösocker
1½ dl ljus sirap

½ dl glykos (kan uteslutas och ersättas av vanlig sirap för glutenfria kolor)
2 dl vispgrädde
50 gram smör
1 dl mandel

Ställ upp knäckformar på en plåt eller bricka.
Skålla mandeln, skala och finhacka den.
Häll alla ingredienser förutom mandel i en kastrull och smält på svag värme.
Låt koka till 122-128 grader, beroende på hur seg knäck du vill ha.

Blanda i mandeln.
Fördela smeten i knäckformarna.
Förvara i kylskåp så håller de länge!





♥ Kram! 

16 december 2017

Pepparkaksbilder ♥


Här kommer lite bilder från årets pepparkaksbakning. Jag har bakat peppisar vid tre tillfällen i år, så det har blivit en hel del kakor och två hus. Totalt 5 kg deg har gått åt.

Jag har lagt mycket tid på dekoreringen av kakorna också, och för första gången ser det ganska fint ut. 












Receptet på pepparkaksdegen är en familjehemlighet. Jag har det handskrivet så det känns extra värdefullt. ♥ 


Bara 8 dagar kvar till jul!

15 december 2017

Lussebak!


Idag var det dags för lussebullsbak här hemma. Det var faktiskt den tredje lussebullsdegen jag gjorde för året, men de första två gångerna bakade jag bullar till julavslutningen på dansen. Idag däremot blev det bullar som ska avnjutas här hemma.

Det blev dels klassiska lussebullar, och även en snurra fylld med mandelmassa. Recept och bilder på dem kommer upp senare. 






Jag testade att göra två lussesemlor till mamma och pappa. De var svårätna men goda, enligt dem. Väldigt fina också. ♡







Ha en fin fredagskväll! ♥