29 november 2023
Århundradets fika-kalas!
1 maj 2023
Valborgsdessert
På gårdagens valborgsfirande med dansen ordnade jag desserten. Det blev en kanelstekt sockerkaka med citrumarinerad frukt och lättvispad grädde. Jag har aldrig testat att steka sockerkaka tidigare, men det var väldigt gott! Det blev lite knaprig yta med smörig och god smak.
18 december 2022
Lussekatter
I år har jag bara tid att baka lussekatter eftersom jag skrivit på mitt examensarbete under december. Lussekatterna är nog det bakverk som ger mest julkänslor, så jag kunde inte vara utan dem. Jag använder mig av Magnus Johanssons recept som ger väldigt saftiga och goda lussekatter.
5 oktober 2022
Kanelbullens dag!
23 juli 2022
Choklad-chock!
9 juli 2022
Magisk enhörningstårta
20 mars 2022
Emils doptårta
3 mars 2022
Semla från S:t Paul bageri
Dags för säsongens femte semla från S:t Paul bageri på söder. De är otroligt goda, med perfekt vispad grädde, rostad mandelmassa med bitar och lagom mycket florsocker på locket. Mums!
26 december 2020
Julens kakfat
19 december 2020
Schwarzwaldtårta
Jocke har fyllt 30, och vad passar bättre för att fira än hans favorittårta? Det fick bli en liten variant eftersom vi inte kunde bjuda in till något firande.
18 december 2020
Pistagebrownie med saffranspannacotta
En lyxig julbakelse med pistagebrownie och vispad saffranspannacotta. Passar perfekt på julafton! Både brownien och pannacottan kan förberedas några dagar i förväg.
2 dl kakao
4 ägg
1 dl nutella
4½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en fyrkantig form (ca 20x30cm) och "bröa" med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret, bryn det sakta, och blanda i kakaon.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda ner smörblandningen, mjölblandningen, nutella och nötter i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Ta ut och låt svalna innan du ställer den i kylen några timmar innan du skär upp den.
Pannacotta
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
½ gram saffran
50 gram vit choklad
Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Häll vispgrädde, strösocker och citronsaft i en kastrull.
Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Stöt saffranet i en mortel och tillsätt det i kastrullen.
Koka upp under omröring.
Ta bort vaniljstången.
När smeten börjar bubbla, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma smeten.
Lägg i chokladen och rör tills allt smält samman.
Häll upp smeten i en bunke och ställ kallt för att stelna i kylen.
När smeten stelnat, vispa den fluffig och fyll i en spritspåse.
Spritsa pannacottan med stjärntyll på browniebitarna och dekorera med strössel-snöflingor och granatäppelkärnor, eller något annat du tycker är fint!
❤️
Lycka till med julbaket! ❤️13 december 2020
30 mars 2019
Junis godistårta
Min systerdotter Juni fyller snart 6 år och önskade sig en godistårta. Jag bakade en tårta med godis i massor, en gömd regnbåge och en hemlig pengagömma.
Visst blev den gullig?
5 juli 2018
Saft!
26 december 2017
21 december 2017
Nötcigarrer
En klassisk småkaka med roligt utseende. Kombon hasselnötter och choklad funkar alltid!
125 gram hasselnötter
175 gram smör
80 gram strösocker
180 gram vetemjöl
20 gram mjölk
Mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötterna till ett mjöl.
Vispa ihop smör och strösocker.
Blanda i malda hasselnötter och vetemjöl, och till sist mjölken, och arbeta ihop till en deg.
Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär ca 5 cm långa bitar.
Lägg bitarna på plåt och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt kallna.
Smält chokladen och doppa ena änden av kakorna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper tills chokladen stelnat.
Förvara i burk.
19 december 2017
18 december 2017
"I år tar jag knäcken"
Ett måste i jul är ju knäcken, och ikväll blev det ett gäng. Alltid lite krångligt att få till rätt temperatur och hälla smeten i formarna, men att välta formar och bränna sig hör ju till lite. Gott blir det i alla fall. ♥
2 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
½ dl glykos (kan uteslutas och ersättas av vanlig sirap för glutenfria kolor)
2 dl vispgrädde
50 gram smör
1 dl mandel
Ställ upp knäckformar på en plåt eller bricka.
Skålla mandeln, skala och finhacka den.
Häll alla ingredienser förutom mandel i en kastrull och smält på svag värme.
Låt koka till 122-128 grader, beroende på hur seg knäck du vill ha.
Blanda i mandeln.
Fördela smeten i knäckformarna.
Förvara i kylskåp så håller de länge!
16 december 2017
Pepparkaksbilder ♥
Här kommer lite bilder från årets pepparkaksbakning. Jag har bakat peppisar vid tre tillfällen i år, så det har blivit en hel del kakor och två hus. Totalt 5 kg deg har gått åt.
Jag har lagt mycket tid på dekoreringen av kakorna också, och för första gången ser det ganska fint ut.
Receptet på pepparkaksdegen är en familjehemlighet. Jag har det handskrivet så det känns extra värdefullt. ♥
15 december 2017
Lussebak!
Idag var det dags för lussebullsbak här hemma. Det var faktiskt den tredje lussebullsdegen jag gjorde för året, men de första två gångerna bakade jag bullar till julavslutningen på dansen. Idag däremot blev det bullar som ska avnjutas här hemma.
Det blev dels klassiska lussebullar, och även en snurra fylld med mandelmassa. Recept och bilder på dem kommer upp senare.
Jag testade att göra två lussesemlor till mamma och pappa. De var svårätna men goda, enligt dem. Väldigt fina också. ♡