18 december 2020

Pistagebrownie med saffranspannacotta

 En lyxig julbakelse med pistagebrownie och vispad saffranspannacotta. Passar perfekt på julafton! Både brownien och pannacottan kan förberedas några dagar i förväg.



Pistagebrownies

250 gram brynt smör
2 dl kakao
4 ägg
1 dl nutella
4½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade pistagenötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en fyrkantig form (ca 20x30cm) och "bröa" med lite av hasselnötsmjölet.
Smält smöret, bryn det sakta, och blanda i kakaon.
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda ner smörblandningen, mjölblandningen, nutella och nötter i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.
Ta ut och låt svalna innan du ställer den i kylen några timmar innan du skär upp den.
Skär upp i rektangulära bitar när kakan stelnat.

Pannacotta

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
½ gram saffran
50 gram vit choklad

Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Häll vispgrädde, strösocker och citronsaft i en kastrull.
Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och skidor i kastrullen.
Stöt saffranet i en mortel och tillsätt det i kastrullen.
Koka upp under omröring.
Ta bort vaniljstången.
När smeten börjar bubbla, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma smeten.
Lägg i chokladen och rör tills allt smält samman.
Häll upp smeten i en bunke och ställ kallt för att stelna i kylen.
När smeten stelnat, vispa den fluffig och fyll i en spritspåse.
Spritsa pannacottan med stjärntyll på browniebitarna och dekorera med strössel-snöflingor och granatäppelkärnor, eller något annat du tycker är fint!


❤️

 Lycka till med julbaket! ❤️